2013-09-02 13:26:01

Папа Франциск: Не вбиваймо ближнього своїм язиком!


Там, де перебуває Бог, там відсутні ненависть, заздрощі, завидування, там відсутні балачки, які «вбивають ближніх». На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у понеділок, 2 вересня 2013 р., вранці, у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», відновивши після літньої перерви практику ранкових Святих Мес в присутності різних груп.

Святіший Отець коментував уривок з Євангелії від святого Луки, в якому розповідається про зустріч Ісуса з земляками під час відвідин Назарету. Назаретяни подивляли Ісуса, але чекали від Нього чогось вражаючого, «хотіли чуда, спектаклю», щоб увірувати в Нього. А коли Христос докорив їм за їхнє маловір’я, «вони дуже розізлилися. Підвелися і виштовхали Його на гору, щоб скинути вниз, щоб убити Його».

«Погляньте, – сказав Святіший Отець, – як змінилася ситуація: вони розпочали з гарного, з подиву, а завершили злочином – хотіли вбити Ісуса. Це з причини завидування, заздрості, всіх подібних речей... І це не є подія, яка трапилася дві тисячі років тому, бо це щодня трапляється у нашому серці, в наших спільнотах. Коли в спільноті кажуть: “О, який добрий той, що прибув до нас!” Про нього добре відзиваються першого дня, другого вже не так дуже, а третього дня починаються плітки а закінчується все здиранням шкури».

Назаретяни намагалися вбити Ісуса, але, за словами Папи Франциска, ті, хто у спільноті пліткують про ближніх, про співбратів, чинять так само. У цьому контексті він пригадав повчання святого Івана Богослова, який у своєму першому Посланні перестерігає, що той, «хто в серці ненавидить брата, той є людиновбивцею». «Ми звикли до пустослів’я, до пліток. Скільки-ж то разів наші спільноти, наша родина, стають пеклом, у якому звершується отой злочин вбивання брата чи сестри за допомогою язика!» – відзначив проповідник, наголошуючи, що заздрість, посіяна у людському серці дияволом, спричиняється до руйнування, до нищення сімей та спільнот.

Святіший Отець підкреслив, що в ці дні багато говоримо про мир, бачимо жертви застосування зброї, але потрібно замислитися і над нашою щоденною зброєю, якою є «язик, обмови, пліткування». Кожна спільнота, родина, натомість, повинна жити з Господом Богом, бути «немов Небом». «Щоб у спільноті, в сім’ї, в країні, у світі був мир, – підсумував він, – ми повинні розпочати від того, щоб перебувати з Богом. А там, де є Господь, там відсутня заздрість, там немає злочинності, ненависті, завидування. Є, натомість, братерство. Просімо в Господа цієї ласки: ніколи не вбивати ближнього своїм язиком, і завжди перебувати з Богом, подібно то того, як завжди будемо з Ним у небі», – закликав Папа Франциск.







All the contents on this site are copyrighted ©.