2013-07-24 16:45:25

Християнин не може бути песимістом! З нами Бог і Пресвята Богородиця! Проповідь Папи Франциска в санктуарії в Апаресіді


«Скільки-то радості мені приносить нагода відвідати дім Матері кожного бразилійця – санктуарій Пресвятої Богородиці з Апаресіди», – сказав Папа Франциск на початку проповіді, яку він виголосив 24 липня 2013 р. в бразилійському національному Марійському санктуарії в Апаресіді, пригадавши, як наступного дня після обрання на Наступника святого Петра він відвідав Папську Марійську базиліку в Римі, щоб поручити свій понтифікат під покров Божої Матері. «Сьогодні, – додав він, – я хотів приїхати сюди, щоб попросити у Марії, нашої Матері, успіхів для Всесвітнього Дня Молоді та покласти до Її стіп життя латиноамериканських народів».

Святіший Отець поділився спогадами про те, як шість років тому тут відбувалася зустріч Генеральної Асамблеї Конференції Єпископатів Латинської Америки та Карибського регіону, під час якої натхненням та підбадьоренням для єпископів були тисячі прочан, які щодня приходили сюди молитися. За його словами, відомий «Апаресідський документ», який став програмним документом життя Католицької Церкви на Континенті, «народився саме з цієї зустрічі пастирів та простої віри паломників під материнським покровом Марії». Адже саме від Богоматері вчимося «бути справжніми учнями» Ісуса.

«Сьогодні, перед обличчям Всесвітнього Дня Молоді, який привів мене до Бразилії, також і я приходжу, щоб застукати до дверей дому Марії, Яка любила та виховувала Ісуса, щоб Вона допомагала нам усім – Пастирям Божого люду, батькам і вихователям – передавати нашій молоді цінності, які зроблять з них будівничих дедалі справедливішої, солідарнішої та більш братерської країни і світу», – сказав Папа Франциск, звертаючи увагу на три наставлення: зберігання надії, відкритість на Божі несподіванки, життя в радості.

Коментуючи читання з Книги Одкровення, що представляє жіночу постать – прообраз Богородиці і Церкви, переслідувану драконом, який хоче пожерти її сина, проповідник зазначив, що це не є картина смерті, але життя, бо на допомогу приходить Боже втручання. «Перед обличчям знеохочення, яке може бути в житті тих, хто трудиться у сфері євангелізації, чи намагається жити вірою як батько чи мати в родині, хочу наголосити: завжди майте у вашому серці впевненість у тому, що Бог крокує поруч з вами, і ніколи вас не залишає! Ніколи не втрачаймо надії! Ніколи не дозвольмо, щоб вона згасла у наших серцях!» – закликав Папа, додаючи, що хоч «змій», тобто, зло, є присутнім в нашому житті, він не є найсильнішим. Святіший Отець закликав всіх бути «променями надії», підтримувати великодушність, притаманну молоді, яка «потребує не тільки речей», але також «духовних цінностей, які є серцем народу».

Хто є людиною надії, тієї надії, яка походить з віри, той, за словами Папи, знає, що навіть і серед труднощів Бог діє і чинить несподіванки. Підтвердженням цього є також історія цієї святині. «Чи міг хтось колись уявити, що місце невдалої риболовлі стане місцем, в якому бразилійці почуватимуться дітьми тієї самої Матері?» – запитав проповідник, наголошуючи, що Бог зберігає для нас якнайкращі речі, але очікує, що ми дозволимо Його любові чинити для нас несподіванки.

І якщо ми прямуємо вперед у надії, відкриті на несподіванки, які нам приготував Ісус, то «наше серце переповнює радість, і ми не можемо не бути свідками цієї радості. Християнин, – наголосив Святіший Отець, – завжди є радісним, ніколи не є сумним. Нас супроводжує Бог. Ми маємо Матір, яка завжди заступається за життя Своїх дітей. (...) Християнин не може бути песимістом. Його обличчя не може бути обличчям того, хто перебуває у безперервній жалобі. Якщо ми дійсно любимо Христа і відчуваємо, наскільки Він нас любить, наше серце палатиме настільки великою радістю, що вона передаватиметься тим, які живуть поруч».







All the contents on this site are copyrighted ©.