2013-07-23 10:13:59

Дозвольте застукати до дверей вашого серця. Перше слово Папи Франциска на бразилійській землі


Звертаючись під час офіційної церемонії привітання, що відбулася ввечері, 22 липня 2013 р., в губернаторському палаці Ґванабара і Ріо-де-Жанейро, до пані Президента Бразилії, представників влади, до присутніх, яких Папа Франциск назвав братами й друзями, Святіший Отець подякував люблячому Божому Провидінню за те, що його перший візит поза межі Італії дозволив йому повернутись до улюбленої Латинської Америки, а конкретно – до Бразилії, країни, яка втішається міцними зв’язками із Святим Престолом та глибокими почуттями віри й приязні, які завжди в особливий спосіб єднають її з Наступником святого Петра.

Папа усвідомлює, що «для того, щоб мати доступ до бразилійського народу, потрібно увійти через браму його величезного серця», прохаючи дозволу делікатно застукати до цих дверей, ввійти і провести разом цей тиждень.

Святіший Отець говорить як святий апостол Павло: «Не маю ні золота, ні срібла, але приношу вам найцінніше, що отримав: Ісуса Христа! Приходжу в Його ім’я, щоб оживити полум’я братньої любові, що палає у кожному серці; і бажаю, щоб до всіх і до кожного зокрема дійшло моє привітання: «Нехай Христовий мир буде з вами!»

Папа Франциск підкреслив, що його візит є нічим іншим, як продовженням пастирської місії Єпископа Риму, яка полягає у тому, щоб зміцнити братів у вірі в Христа, заохотити їх свідчити підстави надії, яка випливає від Христа, та нести ближнім невичерпні скарби Його любові.

Вселенський Архиєрей наголосив, що головний привід його присутності в Бразилії переходить її кордони, адже він прибув, щоб зустрінутись з молоддю, яка приїхала з усього світу, яку притягнули розкриті обійми Христа-Спасителя. Молодь прагне знайти притулок в Його обіймах, біля Його Серця, ще раз почути Його ясний і потужний поклик: «Ідіть та зробіть учнями всі народи».

«Ці молоді люди походять з різних континентів, говорять відмінними мовами, є носіями різноманітних культур, однак, у Христі вони знаходять відповіді на свої найпіднесеніші і спільні прагнення, можуть заспокоїти голод чистої істини та справжньої любові, які їх об’єднують понад усю різнорідність», – сказав Святіший Отець.

Христос запевнює їм простір, адже немає потужнішої енергії від тієї, яка випливає із сердець молодих людей, які завоював досвід приязні з Христом. Ісус довіряє молоді, ввіряючи їй майбутнє Своєї місії: ««Ідіть та зробіть учнями», переходячи кордони того, що є по-людському можливим і створюючи братерський світ. Також і молодь, за словами Папи Франциска, вірить Христові і не боїться ввірити Йому своє життя, бо знає, що ніколи не розчарується.

Єпископ Риму підкреслив, що звертаючись до молоді, говоритиме також і до їхніх сімей, до їхніх церковних громад, до їхніх країн, до суспільств, в яких вони живуть, до людей, від яких значною мірою залежить майбутнє нових поколінь.

Згадуючи слова народної мудрості, що діти є зіницею ока, порівнюючи молодь із зіницею ока, через яку входить світло, Папа Франциск вказав, що молодь – це вікно, через яке майбутнє входить у світ і тому ставить перед нами великі виклики. Наше покоління буде на висоті обітниці, яку має в собі кожна молода людина, якщо зуміє дати їй простір; подбає про матеріальні й духовні умови для її повного розвитку; дасть міцний фундамент, на якому будувати життя; гарантуватиме безпеку й освіту; передасть тривкі цінності, задля яких варто жити; запевнить надприродний обрій для її прагнення справжнього щастя.

Папа Франциск попросив у всіх ласкавої уваги та зрозуміння, необхідних для нав’язування діалогу між друзями, обіймаючи увесь бразилійський народ, в усьому його людському, культурному та релігійному багатстві з півночі до півдня, від маленьких сіл до великих міст, нікого не виключаючи із своєї любові.

«Завтра, якщо дозволить Бог, маю намір згадати усіх вас перед Пресвятою Богородицею з Апаресіди, благаючи Її материнської опіки над вашими домами та родинами. Уже від тепер усіх вас благословлю. Дякую за привітання!» – закінчив Папа Франциск своє перше слово на бразилійській землі.







All the contents on this site are copyrighted ©.