2013-06-24 12:18:25

Віддати життя за Христа, з любов’ю виконуючи свої обов’язки. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 22 червня 2013


«Хто бажає спасти свою душу, той її втратить, але хто втратить своє життя задля мене, той його збереже», – саме цей євангельський уривок вибрав Єпископ Риму для роздумування перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 22 червня, яка зібрала на площі святого Петра у Ватикані понад вісімдесят тисяч прочан з усього світу. "Мученики є найдосконалішим прикладом втрати життя за Христа", – наголосив Святіший Отець, додаючи, що в наші часи маємо більше мучеників, ніж це було у перших віках християнства, чоловіків і жінок, ув’язнених, вбитих лише тому, що вони – християни. Він також звернув увагу на щоденне мучеництво, яке не веде смерті, але означає «втратити життя за Христа», з любов’ю виконуючи свої обов’язки. А численну молодь, яка була присутня на площі, Папа закликав: «Запам’ятайте добре: не бійтесь іти проти течії! Будьте мужніми! І так, як ми не хочемо їсти зіпсованої їжі, не будемо нести з собою ці зіпсовані цінності, які руйнують життя і позбавляють надії. Вперед!»

За словами Святішого Отця в Ісусових словах, записаних у 9-му розділі Євангелії від святого Луки, вміщена суть послання Христа і вона висловлена за допомогою дуже вдалого парадоксу, який дає нам можливість пізнати Його манеру висловлення, майже почути Його голос. Що означає «втратити життя за задля Христа?» Це може статись двома способами: відкрито визнаючи віру, або неявно, захищаючи правду. Мученики є найвищим прикладом принесення себе у жертву за Христа.Протягом двох тисяч років величезна кількість чоловіків і жінок пожертвували життям, щоб залишитись вірними Христові та Його Євангелію. Також і сьогодні в багатьох частинах світу є багато, багато – більше, ніж у перші віки – дуже багато мучеників. Вони віддають життя за Христа, йдуть на смерть, щоб не відректись Христа. «Такою є наша Церква! – наголосив Папа Франциск. – Сьогодні у нас більше мучеників, ніж у перші сторіччя!»

Святіший Отець вказав, що існує також і щоденне мучеництво, яке звершується у буденному житті і яке не веде до смерті, але також і воно означає «віддати життя за Христа», з любов’ю виконуючи свій обов’язок, йдучи за логікою Христа, логікою жертви. Папа згадав численних батьків та матерів, які щодня втілюють у життя свою віру, конкретно жертвуючи своїм життям задля добра родини, а скільки-то священиків, ченців, черниць великодушно служать задля Царства Божого! Скільки-то молодих людей відмовляються від своїх інтересів, щоб присвятити себе дітям, неповносправним, похилим віком... «Вони також є мучениками! – підкреслив Святіший Отець. – Щоденними мучениками, мучениками повсякденності!» Вселенський Архиєрей додав, що існує також багато осіб, християн і нехристиян, які віддають своє життя за правду. А Христос сказав, що Він є Істиною, отже, хто служить істині – служить Христові. Прикладом такої людини був святий Іван Христитель, який був вибраний Богом, щоб приготувати шлях Христові. Він вказав ізраїльському народові на Ісуса, як на Месію, як на Агнця Божого, Який бере на Себе гріх світу. Він загинув за правду, викривши перелюб царя Ірода та Іродіади.

«Як багато людей платять дорогою ціною за те, що стоять по боці правди! Скільки-то чесних людей воліють іти проти течії, щоб не відступати від голосу совісті, голосу істини!»

Папа Франциск закликав молодь не боятись іти проти течії, коли у нас хочуть відібрати надію, коли пропонують зіпсовані цінності, які можуть зашкодити. Молодь повинна першою йти проти течії і пишатись цим.








All the contents on this site are copyrighted ©.