2013-04-19 11:17:25

Другий Ватиканський Собор очима Венедикта XVI (5)


RealAudioMP3 Далі разом з вислуженим Папою Венедиктом XVI пригадуємо про перебіг Другого Ватиканського Собору. Цими думками він поділився під час зустрічі з духовенством Римської дієцезії, яка відбулася 14 лютого 2013 р., на початку Великого Посту, кілька днів після того, як він оголосив про своє зречення.

Першою справою, за яку взявся Собор, була літургійна реформа, покликана відкрити для усіх красу, глибину, історичне, загальнолюдське та духовне багатство Месалу, щоб між священиком та людом дійсно існував діалог, щоб літургія, яка звершується при престолі, і літургія людей була тією самою літургією, активною участю.

«Оглядаючись назад, – зазначив Венедикт XVI, – сьогодні мені здається, що це було дуже добрим рішенням розпочати саме від літургії. Так наголошується на першості Бога, на першості молитви». У цьому контексті Папа зазначив, що дехто висловлював критику, мовляв, Собор говорив про різні справи, але не говорив про Бога. «Він говорив про Бога! – наголосив Венедикт XVI. – Першим і основним актом було говорити про Бога, відкрити всіх людей, увесь святий народ, на поклоніння Богові через спільне служіння літургії Христових Тіла і Крові. В цьому сенсі, крім практичних факторів, які не радили розпочинати відразу із конторверсійних тем, скажімо, було дійсно провидінним актом те, що на початках Собору стояла літургія, Бог, адорація».

За словами Папи, варто повертатися не лише до практичних рішень, але також до основних ідей Собору та його глибини. Це, насамперед, Пасхальне таїнство, як центр християнського буття, а отже – життя, літургійного року, християнського часу, що виражається не лише у святкуванні Великодня, але й у святкуванні кожної неділі. «В цьому сенсі, – зауважив Венедикт XVI, – погано, що сьогодні неділя перемінилася у кінець тижня, в той час, коли вона є першим днем, початком, ми повинні внутрішньо пам’ятати про це: вона є початком, початком створення, початком відтворення в Церкві, зустріччю з Творцем і з Воскреслим Христом. І цей подвійний зміст неділі є важливим: це перший день, тобто свято створення, адже ми стоїмо на основах створення, віримо, що Бог є творцем, вона також є зустріччю з Воскреслим, Який оновлює створіння, Його справжнім завданням є створення світу, який відповідатиме на Божу любов».







All the contents on this site are copyrighted ©.