2013-03-29 14:48:59

Ісус вчить нас допомагати одні одним. Проповідь Папи Франциска в римській в’язниці


«Це зворушливо: Ісус, Який вмиває ноги своїм учням. Петро нічого не розумів, відмовлявся. Але Ісус йому все пояснив», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси «На Господній вечері», яку він відслужив 28 березня 2013 р., ввечері, у виправному закладі для неповнолітніх, наголошуючи на тому, що Ісус, Який є Богом, вчинив це. «Він Сам пояснює учням: “Чи знаєте, що я зробив вам? Ви звете мене: Учитель, Господь, і правильно мовите, бо я є. Тож коли вмив вам ноги я – Господь і Учитель, – то й ви повинні обмивати ноги один одному. Приклад дав я вам, щоб і ви так робили, як оце я вам учинив” (Ів 13,12-15). Це приклад Господа: Він – найважливіший, але вмиває ноги, тому що той, хто між нами є найвищим, той повинен служити іншим. І це – символ, знак, чи не так?» – вів далі Святіший Отець.

«Вмивати ноги означає: “я прийшов, щоб тобі послужити”. І також ми, між нами, не те, що повинні щодня вмивати одні одним ноги, що ж це означає? Це означає, що ми повинні допомагати одні одним. Інколи я серджусь на отого, чи на оту... забудь, залиши це і якщо він просить про якусь ласку, то зроби це. Допомагати одні одним: цього навчає нас Ісус і це те, що чиню я, чиню від щирого серця, тому що це мій обов’язок, – наголосив Папа Франциск. – Як священик і як єпископ, я повинен бути до ваших послуг. Але це обов’язок, який випливає з мого серця: я його люблю. Люблю його і люблю його виконувати, тому що так мене навчив Господь. Але також ви допомагайте один одному, завжди допомагайте. І, таким чином, взаємно допомагаючи, творитимемо добро. Зараз здійснимо обряд вмивання ніг. Задумаймося, нехай кожен замислиться: “Чи я справді готова, чи готовий служити, допомагати іншому?”

Задумаймося лише над цим. Задумаймося і над тим, що цей знак є Ісусовою ласкою, яку Він чинить, тому що Ісус прийшов саме для цього: щоб служити, щоб нам допомагати».







All the contents on this site are copyrighted ©.