2013-03-24 14:44:01

Несімо усім радість віри! Проповідь Папи Франциска у Квітну Неділю (24 березня 2013 року)


У своїй проповіді під час Святої Меси у Квітну Неділю, 24 березня 2013 р., Папа Франциск запропонував вірним роздумати над євангельською подією в’їзду Ісуса Христа до Єрусалиму, окремо застановляючись над трьома ключовими словами: радість, хрест та молодь.

Вселенський Архиєрей підкреслив, що тим скромним в’їздом у Святе Місто Ісус розбудив велику радість та багато надій у серцях людей, зокрема, у людей покірних, простих, убогих, забутих, тих, які в очах світу нічого не вартували. Спаситель розумів потреби людей, їхнє убозтво, тому показав їм Боже милосердя, схиляючись над ними і виліковуючи їхні тілесні та душевні недуги. Святіший Отець зазначив, що також і вірні під час Служби Божої, піднімаючи пальмові та оливкові галузки, виявляли свою велику радість, вітаючи Ісуса-Царя словами: «Благословенний, Хто йде в ім’я Господнє»; виявляли радість з приводу того, що Христос є серед нас, як наш приятель, брат, цар і як світло, яке освітлює наше життя.

«Ніколи не будьте сумними чоловіками й жінками: християнин ніколи не може бути сумним», – наголосив Папа, додаючи, щоб ми ніколи не дозволили, щоб знеохочення нас перемогло. Наша радість не пов’язана з посіданням багатьох речей, але – із зустріччю з Господом Ісусом. А тому ми ніколи не є самотніми, Він завжди з нами, навіть у важких хвилинах нашого життя. «Несімо усім радість віри!» – закликав Папа Франциск.

Далі Понтифік запропонував вірним призадуматись над тим, чому Ісус входить у Єрусалим? Юрба радісними окликами вітає Його, називаючи Царем, і Він не перечить цьому. Але яким царем є Христос? Їде на осляті, не має Свого почету, без війська, що є символом сили, Його супроводжують бідні, прості люди. Ісус не йде до Єрусалиму, щоб отримати почесті земного царя, але, щоб бути бичованим, зневаженим та скривдженим, щоб отримати корону із тернини, щоб вийти на Голготу, несучи на Своїх плечах важкий хрест, і бути там розп’ятим. «Його царським троном є хресне дерево», – підкреслив Святіший Отець, пригадавши слова Папи Венедикта ХVІ, які той скерував до кардиналів: «Ви є князями, але Царя розп’ятого». Перед Пилатом Спаситель каже: «Я – Цар», але Його сила є Божою, яка долає зло світу, яка знищує гріх, що спотворює людське обличчя. Господь бере на себе зло, гріх світу, також і наші гріхи, і обмиває Своєю кров’ю, Своїм милосердям, Божою любов’ю.

Дивлячись довкола, бачимо як багато ран завдає зло людству: війни, насильство, економічні конфлікти, які найбільше вражають найбідніших, прагнення влади, грошей, корупція, злочини проти людського життя і сотвореного світу, а також наші особисті гріхи. «Дорогі друзі, усі ми можемо перемогти зло, яке є у нас і у світі: з Христом, з Добром!» – наголосив Папа Франциск, вказавши, що Бог переміг зло хрестом, Своєю любов’ю, Своїм воскресінням. «Хрест Ісуса, обнятий любов’ю, ніколи не веде до смутку, але до радості, до радості бути спасенними і хоча б трішки зробити те, що Він вчинив у день Своєї Смерті», – продовжив Єпископ Риму.

Останнім пунктом недільної проповіді Вселенського Архиєрея була молодь, оскільки вже 28 років Квітна Неділя є також Днем Молоді. Він зазначив, що молодь має важливе завдання у святі віри: хлопці і дівчата несуть нам радість віри і кажуть, щоб ми з молодим серцем, завжди, навіть коли нам сімдесят чи вісімдесят років, жили вірою, адже «з Христом серце ніколи не старіється». Нашим Царем є Христос, Який любить аж до хреста і Який навчає нас служити та любити. «Ніколи не соромтесь Його хреста!» – закликав Папа, додаючи, що лише даруючи себе іншим, людина отримує справжню радість і що Бог переміг зло Своєю любов’ю.

Папа також пригадав про Всесвітню зустріч молоді у липні цього року в бразилійському місті Ріо-де-Жанейро та заохотив до неї духовно приготуватись. Він підкреслив, що своїм християнським життям молодь повинна вказати світові, як це чудово йти за Христом, йти з Христом, якою доброю є Новина Ісуса, як добре вийте поза себе самого, щоб служити ближнім.








All the contents on this site are copyrighted ©.