2013-02-11 12:31:11

Відважно та з довір’ям звіщати Христа. На молитві «Ангел Господній» з Папою 10 лютого 2013


Тисячі прочан та римлян зібрались опівдні у неділю 10 лютого 2013 р., на площі святого Петра у Ватикані, щоб разом із Святішим Отцем Венедиктом ХVІ проказати Марійську молитву «Ангел Господній» та прийняти його Апостольське благословення.

Як і щонеділі, перед молитвою Папа коротко з’ясував євангельський текст, що того дня читався у римо-католицьких храмах під час Святої Меси, який розповідав про покликання перших апостолів та чудесну ловлю риб, що символічно стосується всієї Церкви та її місії. Венедикт ХVІ закликав до відважного й довірливого звіщення та свідчення Євангелія, не лякаючись власної слабкості, невдач та труднощів, адже Боже милосердя все перетворює та оновлює.

Ісус закликає святого Петра перемогти власну зневіру з приводу невдалої риболовлі протягом усієї ночі і ще раз закинути сіті. Петро довіряє Ісусовим словам і перед тим, як стане «рибалкою людей», бачить, як сіті у чудесний спосіб наповнюються величезною кількістю риби.

Папа пояснив, що цей євангельський текст вказує на те, що Господь не настільки звертає увагу на якості покликаних, але на їхню віру. І дає зрозуміти, що покликання до священства та до богопосвяченого життя є Божим ділом. «Людина не є автором власного покликання, – сказав Венедикт ХVІ, – але тільки відповідає на Божу пропозицію. Тому, якщо Господь кличе, людська слабкість не повинна лякати... Потрібно дедалі більше довіряти силі Його милосердя, що перетворює й оновлює».

Боже милосердя охоплює все посланництво Церкви, яка під час свого земного існування покликана приймати всіх, праведних і неправедних. Але після воскресіння вона включатиме тільки праведних.

«Нехай же Боже слово, – мовив на закінчення Святіший Отець, – оживить також і в нас та в наших християнських громадах відвагу, довір’я і рішучість у звіщенні та свідченні Євангелія. Нехай не знеохочують невдачі та труднощі: ми повинні з вірою закинути сіті, а Господь зробить решту».

Після проказування молитви «Ангел Господні та Апостольського благословення Венедикт ХVІ окремо привітав народи Далекого Сходу з Новим роком за місячним календарем та запевнив духовну близькість з хворими та страждаючими з нагоди Всесвітнього дня хворого, який відзначається 11 лютого, у літургічний празник Пресвятої Діви Марії з Люрду.








All the contents on this site are copyrighted ©.