2013-01-28 13:35:47

Кожна хвилина може стати слушним «сьогодні» для нашого навернення. На молитві «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI 27 січня 2013


Чим для нас є неділя і чи маємо ми здатність слухати? Ці запитання поставив Папа Венедикт XVI паломникам та римлянам, які в неділю, 27 січня 2013 р., зібралися на площі Святого Петра, щоб проказати разом з ним молитву «Ангел Господній». Святіший Отець коментував євангельський уривок, який розповідає про те, як Ісус в суботу прийшов до синагоги та пояснював читання про прихід Месії.

Насамперед, Папа звернув увагу на те, що Спаситель дотримується літургійного ритму Своїх земляків та збирається разом з ними на молитву і слухання Писань. Обряд, що проводився у синагозі, передбачав читання уривка з Тори чи Пророків і коментар. Того дня читав Ісус і йому випав уривок з Ісаї: «Дух Господа Бога на мені, бо Господь мене помазав. Він послав мене, щоб принести благу вість убогим». Ісус, закінчивши читання, промовив: «Сьогодні здійснилося оце Писання». Венедикт XVI навів слова святого Кирила Олександрійського, який навчав що оте «сьогодні» – це час між першим і другим приходами Христа, пов’язане зі здатністю вірного слухати та виправлятися.

«Дорогі друзі, – сказав Святіший Отець, – цей євангельський уривок “сьогодні” ставить запитання і перед нами. Насамперед, спонукає задуматися над тим, як ми переживаємо неділю, яка є днем відпочинку і родини, але ще швидше – днем, який слід присвятити Господу Богу». Цей євангельський уривок також підштовхує призадуматися над нашою здатністю слухати. «Перше, ніж говорити про Бога, чи з Богом, слід Його слухати, а літургія Церкви є “школою” цього слухання Господа, який промовляє», – наголосив Венедикт XVI, вказуючи й на третій аспект, який пригадує нам, що кожна хвилина може бути слушним «сьогодні» для нашого навернення, кожен день може стати «днем спасіння».







All the contents on this site are copyrighted ©.