2012-12-02 10:30:25

Вірити означає ввірити своє життя Тому, Який може дати йому повноту. Папа Венедикт XVI під час молитви з римськими студентами


«Бог не замкнувся у Своєму небі, але схилився над справами людини: це – велике таїнство, яке перевищує будь-які сподівання», – наголосив Папа Венедикт XVI, проповідуючи під час вечірні, яку він очолив у суботу, 1 грудня 2012 р., у ватиканській базиліці. Богослуження відправлялося з нагоди першої неділі Адвенту – періоду духовного приготування до Різдва, якою у Церкві римського обряду також розпочинається літургійний рік. Згідно з багаторічним звичаєм, спільна молитва була присвячена римським студентам, які численні зібралися в соборі Святого Петра разом зі своїми викладачами та ректорами.

«Вірний Той, Який вас покликав», – читаємо у Першому Посланні святого Павла до Солунян, і ці слова, як зауважив Венедикт XVI, провадять нас до розуміння справжнього значення літургійного року. «Увесь шлях Церкви, – пояснив він, – скерований на відкривання та переживання вірності Бога Ісуса Христа, Який у вифлеємській яскині ще раз постане перед нами з обличчям дитяти». Уся історія спасіння, починаючи від створення, – вів далі Святіший Отець, – є шляхом любові та благовоління. Всевишній ніколи не покидав Свого народу, хоча той завдавав Йому смутку своєю невірністю. Господь терпеливо чекає його повернення, шануючи даровану людині свободу. Він «не замкнувся у Своєму небі», але входить у людський час найнесподіванішим чином: «стаючи дитиною та проходячи всіма етапами людського життя», так щоб усе наше буття – дух, душа та тіло – збереглося в досконалості та було піднесене до Божих висот.

«Любов, якщо є справжньою, зі своєї природи схиляється до добра іншої особи, до найбільш можливого добра, а не обмежується просто дотриманням взятих на себе дружніх зобов’язань, вона йде далі, без розрахунків», – пояснив Папа, додаючи, що саме так вчинив живий та істинний Бог.

Звертаючись до студентської молоді, Венедикт XVI зазначив: «Ви переживаєте час приготування до великих рішень в своєму житті та для служіння у Церкві та в суспільстві... Літургійний рік, який розпочинаємо цією вечірнею, буде і для вас шляхом, на якому ще раз зможете пережити таємницю цієї Божої вірності, на якій ви покликані, немов на надійній скелі, будувати своє життя».

Далі Святіший Отець зауважив, що ми живемо у контексті, в якому часто зустрічаємося з байдужістю щодо Бога. Але, на його думку, навіть ті, які переживають віддаленість від Бога, мають в собі «внутрішню ностальгію за нескінченним». «Вашим завданням є свідчити в студентських аудиторіях близького Бога, Який об’являться також у шуканні істини, надихаючи кожне інтелектуальне зусилля», – сказав Венедикт XVI, звертаючись до студентів, додаючи, що «віра є дверима, які Бог відкриває у нашому житті, щоб привести нас до зустрічі з Христом, у якій сьогодення людини зустрічається з Божим сьогодні. Християнська віра, – наголосив Папа, – не є приєднанням до неокресленого невизначеного бога, але до живого Бога, який у Христі Ісусі, Слові, Яке стало тілом, увійшов у нашу історію та об’явився як Відкупитель людини. Вірити означає ввірити своє життя Тому, Який може дати йому повноту в цьому часі та відкрити його на надію, яка долає межі часу».







All the contents on this site are copyrighted ©.