2012-09-16 10:44:55

По-справжньому пізнати Ісуса може той, хто погоджується іти за Ним та жити у сопричасті з Ним у спільноті учнів. Папа Венедикт XVI під час Служби Божої у Лівані


Іти за Христом, означає взяти свій хрест і разом з Ним іти Його шляхом, який не є шляхом земної влади та слави, але веде до зречення від себе задля Христа та Євангелія, до того, щоб втратити своє життя, щоб його спасти. На це звернув увагу Папа Венедикт XVI, коментуючи євангельський уривок, що був прочитаний під час Служби Божої, яку він у неділю, 16 вересня 2012 р., очолив в столиці Лівану місті Бейруті з нагоди вручення Церкві Близького Сходу післясинодального Апостольського Повчання.

Цей уривок зі Святого Письма розповідає про те, як Ісус запитував апостолів: «А ви, що кажете про мене: хто я?» (Мк 8,29). Час, вибраний Ісусом для цього запитання, значущий, адже настав поворотний момент Його життя – Він іде до Єрусалиму, де має сповнити наше спасіння. Запитавши про те, що про Нього думають інші, почув: «Іван Христитель, Ілля, якийсь пророк». «І сьогодні, як і протягом століть, скільки-то людей, у різний спосіб зустрівши Ісуса на своїй дорозі, дають свої відповіді», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що хоч вони і не обов’язково є фальшивими, однак, можуть залишитися недостатніми, бо «лише той, хто погоджується іти за Ним Його шляхом, жити у сопричасті з Ним у спільноті учнів, може по-справжньому Його пізнати».

«Ти – Месія», – відповідає апостол Петро. Відповідь првильна, але потребує уточнення, адже під цим словом люди можуть розуміти різні речі, будувати фальшиві сподівання. Тому, передвіщаючи учням, що муситиме страждати, Ісус хоче, щоб вони зрозуміли, ким Він є насправді. Відповіддю на це Петрове заперечення, на що Ісус відповідає суворим докором. Адже іти за Ним, – як пригадав Папа, – означає взяти на себе свій хрест, але також – бути впевненими у тому, що цей шлях веде до воскресіння, до остаточного життя з Богом.

«Проголошуючи Рік віри, який розпочнеться 11 жовтня, я бажав, щоб кожен вірний зміг з оновленим завзяттям трудитися на цій дорозі навернення серця», – сказав Венедикт XVI, закликаючи всіх поглибити свою призадуму над вірою, щоб вчинити її усвідомленішою та зміцнити свою єдність з Ісусом та Його Євангелієм. «Браття й сестри, дорога, на яку нас хоче привести Ісус, – це дорога надії для усіх», – наголосив Папа, додаючи, що Ісусова слава об’являється саме тоді, коли Він у своїй людській природі показується найслабшим. «Чи ж не є саме це тим надзвичайним таїнством, яке іноді так тяжко прийняти?»

Посилаючись на слова апостола Якова: «Я своїми ділами покажу тобі свою віру», Святіший Отець підкреслив, що служіння є суттєвим елементом ідентичності Христових учнів, що «покликанням Церкви та християнина є безкорисливо служити усім, без різниці, як це робив Сам Господь». Служити також справедливості та миру у світі, де не припиняється насильство. «Це – важливе свідчення, яке християни повинні дати тут, у співпраці з усіма людьми доброї волі. Закликаю вас усіх трудитися на користь миру. Кожен на своєму рівні і там, де перебуває», – сказав Венедикт XVI, додаючи, що страждання місцевого люду не є даремними, бо «Христос-Слуга наближається до всіх, хто страждає».







All the contents on this site are copyrighted ©.