2012-04-21 09:27:05

Для Церкви є фундаментальним, щоб Святе Письмо пояснювалося відповідно до своєї природи. Послання Папи Венедикта XVI учасникам Пленарної Асамблеї Папської Біблійної Комісії


Боже слово не обмежене лише тим, що воно записане. На це звернув увагу Папа Венедикт XVI у своєму посланні, скерованому учасникам Пленарної Асамблеї Папської Біблійної Комісії, яка цими днями проходила у Ватикані на тему «Натхнення та Істина Біблії». У листі, написаному в останній день засідань, 20 квітня 2012 р., на ім’я кардинала Вільяма Левади, Префекта Конгрегації Віровчення, який також очолює згадану комісію, Святіший Отець вказує на те, що згадана тема є «фундаментальною для правильного пояснення біблійного послання. Саме натхнення, як Божа дія, спричиняється до того, що в людських словах виражається Боже слово». Папа наголошує, що «інтерпретація священних текстів, яка не зважає або забуває про їхнє натхнення, не бере до уваги їхньої найважливішої та найціннішої характеристики, тобто, їхнього походження від Бога».

Саме завдяки дарові натхнення книги Святого Письма мають силу прямого та конкретного заклику. «Але, – додав Венедикт XVI, – Боже слово не залишається обмеженим в тому, що воно записане. Якщо й справді акт об’явлення завершився зі смертю останнього Апостола, об’явлене слово і далі звіщається та пояснюється живим Переданням Церкви». Церковна традиція, яка бере свій початок з апостольських часів, за словами Папи, розвивається завдяки допомозі Святого Духа та зростає з роздумуваннями та дослідженнями віруючих, з особистим досвідом духовного життя та через проповідь єпископів.

Святіший Отець пише, що необхідно поглиблювати вивчення теми натхнення та істини Біблії, бо «для життя та місії Церкви є фундаментальним, щоб священні тексти пояснювалися відповідно до їхньої природи».








All the contents on this site are copyrighted ©.