2012-04-13 14:54:45

Період болю і випробування, якщо його переживати з Христом, вже включає в собі світло воскресіння. Папа Венедикт XVI про значення хресної дороги


Здавалося, що хресна дорога – «це шлях без виходу, який, натомість, змінив життя та історію людини, відкрив перехід до “нового неба та нової землі” (пор. Одкр 21,1)». На це звернув увагу Папа Венедикт XVI, промовляючи після молитви Хресної Дороги біля римського Колізею. Це богослуження, що відбулося у п’ятницю, 6 квітня 2012, об’єднало у роздумах над Христовим шляхом на гору Голготу сотні мільйонів вірних в усьому світі, адже транслювалося у прямому ефірі в різних куточках нашої планети. Святіший Отець наголосив, що Церква, спогадуючи смерть Божого Сина на хресті, саме в хресному дереві вбачає «дерево життя, сповнене новою надією».

«Людство позначене досвідом страждання, ним позначена також сім’я; скільки-ж то разів цей шлях стає важким та вимагає зусиль! Нерозуміння, поділи, переживання за майбутнє дітей, хвороби, різні злидні. В цей наш час, – вів далі Папа, – становище багатьох сімей ускладнюється непевністю в праці та іншими негативними наслідками, спричиненими економічною кризою». Щоб долати труднощі, Святіший Отець заохотив споглядати розп’ятого Христа: «Ісусів хрест є найбільшим знаком Божої любові до кожної людини, він є надзвичайною відповіддю на потребу кожної людини бути любленою», – сказав він, додаючи, що коли ми зазнаємо випробувань, стоїмо перед обличчям болю та страждань, то слід дивитися на хрест: у ньому знайдемо відвагу, щоб продовжувати свій шлях, зі стійкою надією повторюючи за святим Павлом: «Хто нас відлучить від Христової любові? Горе чи утиск, чи переслідування, чи голод, чи нагота, чи небезпека, чи меч? Але в усьому цьому ми маємо повну перемогу завдяки тому, хто полюбив нас» (Рм 8,35.37).

«У скорботі та труднощах ми не самі, сім’я не сама: там присутній Ісус зі Своєю любов’ю, підтримує її Своєю благодаттю та дарує їй сили, щоб іти вперед», – сказав Венедикт XVI, наголошуючи на тому, що саме до цієї любові ми повинні вдаватися тоді, коли труднощі загрожують пошкодити єдність нашого життя та наших родин. «Таїнство Христових страстей, смерті та воскресіння заохочує нас іти з надією: період болю і випробування, якщо його переживати з Христом, з вірою у Нього, вже включає в собі світло воскресіння, нове життя воскреслого світу, пасху кожної людини, яка вірує в Його слово», – додав Святіший Отець. Він також зауважив, що в Розп’ятому також сама смерть набрала нового значення: вона відкуплена та переможена, вона – це перехід до нового життя.

Венедикт XVI закликав ввіритися Христовій Матері, Яка супроводжувала Сина на Хресній дорозі, щоб Вона і нам допомогла перейти через таїнство страждання до пасхального таїнства, «до того світла, що променіє з Христового Воскресіння та показує остаточну перемогу любові, радості, життя над злом, стражданням та смертю».








All the contents on this site are copyrighted ©.