2012-02-29 16:32:22

Сопричастя у Церкві та сопричастя з Богом. Духовні вправи Папи та Римської Курії


Два рази на день, починаючи від вечора неділі, 26 лютого, до ранку наступної суботи, Папа Венедикт XVI та члени Римської Курії збираються в каплиці Redemptoris Mater (Матір Відкупителя) Апостольського палацу у Ватикані на спільну молитву та щоб роздумувати над щоденними науками, виголошеними кардиналом Лореном Монсеґво Пасінья. Як ми вже повідомляли, у Ватикані тривають духовні вправи – час інтенсивнішої молитви та призадуми на своїм життям. З цієї нагоди Святіший Отець не проводить жодних офіційних зустрічей, в тому числі, в останню середу лютого не відбулася звична у цей день тижня загальна аудієнція.

Реколекції для Папи та його найближчих співробітників проводить Архиєпсикоп Кіншаси, столиці Демократичної Республіки Конго – країни в центральній Африці. Їх темою є спільність з Богом у світлі Першого Послання святого Івана Богослова, з якої, за словами проповідника, Церква отримує милосердя та повний любові провід.

В інтерв’ю для Радіо Ватикану кардинал Монсеґво Пасінья пояснив, що у своєму посланні святий Іван приділяє багато уваги «сопричастю в Церкві, як сопричастю вірних з апостолами, так і сопричастю вірних з Богом й апостолів з Богом». За його словами, це дуже цікава та завжди актуальна тема, оскільки представляє усі проблеми, з якими зустрічалася ще первісна Церква, і які можемо зустрінути сьогодні.

Африканський ієрарх вказав на розірвання сопричастя у Церкві, причинами якого можуть бути брак віри, брак любові або недотримання навчання святих Апостолів. Також і в первісній Церкві, подібно як і сьогодні, існували люди, які не вірили в Ісуса, про яких святий Іван пише: «Були між нами, але відійшли від нас». У цьому контексті апостол і євангелист починає говорити «про віру в Ісуса Христа, про спільність з Богом, вказуючи, одночасно, критерії, необхідні для того, щоб бути у спільності з Богом».

Відповідаючи на запитання про те, яким чином слова з Послання святого Івана перетинаються з темою Великого Посту, Архиєпископ Кіншаси зазначив: «Чотиридесятниця, практично, означає іти з Ісусом на пустелю, щоб бути ближчими до Бога. Де Господь переміг демона, там і ми повинні перемагати». За його словами, саме це і є суттю Великого Посту, фактом, який допомагає нам якомога інтенсивніше переживати спільність з Богом.

Одне із запитань журналіста стосувалося Послання Папи Венедикта XVI на Великий Піст, в якому Святіший Отець особливо наголошує на конкретному вияві милосердної любові, на що кардинал Монсеґво Пасінья відповів: «Для нас цей заклик Папи є глибоко актуальним: коли перебуваєш в Африці та бачиш усю цю бідність, війни та хаос, який там існує, то не можеш про це не думати. Тому ми дуже щиро прийняли послання Папи, адже воно дуже стосується нашої дійсності».








All the contents on this site are copyrighted ©.