2012-01-03 13:45:57

«Встань та ходи: віра твоя спасла тебе». Зміст Послання Папи Венедикта XVI на ХХ Всесвітній день хворого


«Встань та ходи: віра твоя спасла тебе» – ці Христові слова, записані святим євангелистом Лукою, стали темою послання Папи Венедикта XVI на ХХ Всесвітній день хворого, який Католицька Церква відзначає 11 лютого 2012 р. Головною темою послання, оприлюдненого у вівторок, 3 січня 2012 р., є Святі Тайні зцілення – тобто Сповідь та Оливопомазання.

Папа заохочує хворих та страждаючих саме у вірі шукати «надійний якір», підкреслюючи, що «той, хто вірить, ніколи не є самотній». Звертаючись до хворих та до священиків, які служать в лікарнях, Святіший Отець наголошує на тому, що всі вірні, за прикладом Христа, покликані схилятися над «фізичними та духовними стражданнями людини для того, щоб їх зцілювати».

У цьому контексті Венедикт XVI вказує на «Святі Тайни зцілення», тобто – Покаяння та Оливопомазання, природним сповненням яких є Пресвята Євхаристія.За словами Папи, той, хто в недузі призиває Господа, впевнений у тому, що Божа любов його не залишить, але також і не забракне любові Церкви. У Сповіді, зауважує він, досвід гріха не вироджується у відчай, але зустрічає Любов, яка прощає та перемінює. Саме тому мить терпіння може перемінитися в час благодаті, щоб «повернутися до себе самих». Святіший Отець також звертає увагу на важливість належно оцінити Святу Тайну Оливопомазання, яку в наші дні часто вважають меншовартісною в порівнянні з іншими. У свою чергу, Пресвята Євхаристія, отримувана під час недуги, за словами Венедикта XVI, в особливий спосіб причиняється до згаданої переміни, єднаючи страждаючого з жертвою Ісуса, «в якій Він приніс Себе Самого Отцеві за спасіння всіх». З цього також випливає заклик Папи подбати про те, щоб хворі та похилі віком мали можливість часто приступати до Святого Причастя.








All the contents on this site are copyrighted ©.