2011-11-20 13:33:39

Кожен, хто отримав дар віри, покликаний докладати зусилля для того, щоб любляче обличчя Христа засяяло на кожному місці. Проповідь Папи Венедикта XVI під час Служби Божої в Котону


«Наше євхаристійне богослуження у празник Господа нашого Ісуса Христа Царя Всесвіту є нагодою, щоб подякувати Богові за 150-літній ювілей започаткування євангелізації Беніну, як також за Другу Спеціальну Асамблею для Африки Синоду Єпископів, що відбувалася у Римі кільканадцять місяців тому», – сказав Святіший Отець на початку проповіді, виголошеної під час Служби Божої на «Стадіоні Дружби» в Котону, столиці Беніну, яку він очолив 20 листопада 2011 р. з нагоди вручення африканським ієрархам свого Апостольського Повчання про завдання Церкви у Африці.

Насамперед, Папа зупинився над євангельським читанням, призначеним на цю урочистість, який вказує нам на те, що Господь Ісус, найвищий та останній Суддя нашого життя, забажав прийняти вигляд тих, які відчувають голод і спрагу, чужинців, нагих, хворих чи ув’язнених, тобто усіх терплячих та відкинених; а наше ставлення до цих осіб вважатиметься немов би наше ставлення до самого Ісуса Христа. Він зазначив, що сьогодні вшановуємо Царя, Який стався убогим, найменшим і слугою усіх, Який не мав де й голови прихилити, Якого засудили на хресну смерть. Сьогодні, як і 2000 років тому, ми звикли бачити знаки царськості в успіхах, у силі, в багатстві та у владі, і нам важко прийняти такого убогого та покірного царя як Христос, троном Якого є хрест. Однак, як навчають нас Святі Писання, саме так виявляється слава Ісуса Христа: в покорі Його земного життя є Його влада судити світ. «Для Нього царювати означає служити», – підкреслив Вселенський Архиєрей, додавши, що Господь запрошує і нас прямувати тим шляхом: служити, бути чутливими на крик бідного, немічного та відкинутого.

Кожен охрищений знає, що слідувати за Ісусом цим шляхом вимагає великих жертв, іноді, навіть віддати своє життя. Але, як навчає нас Святий Апостол Павло, Христос переміг смерть та у Своєму Воскресінні веде нас за Собою, провадить нас у новий світ, що є вільним і щасливим. Далі Вселенський Архиєрей наголосив на тому, що, на жаль, і сьогодні існує багато зв’язків з тим старим світом, а численні страхи тримають нас в’язнями та перешкоджають жити вільно та радісно. «Дозвольмо, щоб Христос нас вивільнив від цього старого світу! Наша віра у Нього, що є Переможцем усіх наших страхів, усіх наших нужд, вводить нас у новий світ, світ, де справедливість та правда не є якоюсь пародією, у світ внутрішньої свободи та миру з нами самими, з іншими та з Богом. Саме це є дар, який Бог зробив нам у Хрищенні», – зазначив Папа.

«Прийдіть, благословенні Отця мого, візьміть у спадщину Царство, що було приготоване вам від створення світу» (Мт. 25, 34), – це слова Ісуса, слова благословення, які Він промовить під час Страшного Суду до чоловіків та жінок, які зуміють розпізнати присутність Господа Ісуса в убогих, терплячих та знедолених. Папа вказав, що ці євангельські слова є словами надії, адже Цар став слугою найменших та найпокірніших. «Будьте мужніми! Папа супроводжує вас молитвою та постійною пам’яттю», – звернувся Венедикт ХVІ до усіх терплячих, до хворих на СНІД та на інші хвороби, до усіх забутих суспільством, заохочуючи усіх до радості та подяки Господеві з приводу того, що 150 років тому хрест Ісуса був поставлений на бенінській землі, що вперше тут було звіщене Євангеліє Христове, заохочуючи піднести подяку за священиків, ченців та черниць, які трудилися у цій державі, дозволивши вірі поширюватись на увесь африканський континент. Окремо Папа пригадав кардинала Бернардіна Ґантіна, сина бенінської землі, який був прикладом людини віри та знання для усього Африканського континенту.

«Дорогі брати та сестри, усі ті, що отримали чудесний дар віри, цей дар зустрічі з воскреслим Господом, відчувають також необхідність звіщати його іншим. Церква існує для того, щоб звіщати цю Добру Новину. Це завдання є завжди невідкладним! Після 150 років є багато тих, які ще не чули вістки про спасіння Христа! Багато є також і тих, які опираються, щоб відкрити своє серце на Боже Слово! Багато є тих, яких віра є слабкою, яких ментальність, звички, спосіб життя ігнорують реальність Євангелія, думаючи, що пошук за егоїстичним добробутом, легким заробітком чи владою є остаточною ціллю людського життя», – підкреслив Папа Венедикт ХVІ, заохочуючи усіх докласти зусиль для того, щоб любляче обличчя Спасителя засяяло у кожному місці, зокрема, перед молодими людьми, які перебувають у пошуках сенсу людського життя та надії.

А на закінчення Вселенський Архиєрей закликав мешканців Беніну зміцнити їхню віру через навернення в Ісуса Христа, Який єдиний дає правдиве життя і може звільнити нас від усіх наших страхів та тривог. «Віднайдіть коріння вашого життя у Хрищенні, яке ви отримали і яке вчинає вас Божими Дітьми! Нехай Ісус Христос дасть усім вам силу, щоб жити як християни та старатись великодушно передати новим поколінням усе те, що ви отримали від ваших Батьків у вірі»!







All the contents on this site are copyrighted ©.