2011-08-31 12:45:28

Мистецтво відкриває шлях до Найвищої Краси – до Бога. На загальній аудієнції з Папою Венедиктом XVI 31 серпня 2011


Темі мистецтва як дорозі до Бога Папа Венедикт XVI присвятив повчання з нагоди загальної аудієнції, яка у середу, 31 серпня 2011 року, відбулася на площі перед літньою папською резиденцією у Кастель Ґандольфо. Святіший Отець пригадав, що протягом попередніх зустрічей він неодноразово говорив про необхідність кожного християнина знайти час для Бога, для молитви_ серед різних занять, якими наповнений день. А однією з доріг, яка може привести нас до Бога, є шлях краси, шлях мистецьких творів.

«Можливо вам іноді доводилося перед скульптурою, картиною, поетичними рядками чи музичним твором відчути всередині глибокі емоції, відчуття радості, відчути, що перед вами була не лише матерія, шматок мармуру чи бронзи, розмальоване полотно, набір літер чи звуків, але щось більше, щось, що “промовляє”, здатне зачепити серце, передати якесь послання, піднести дух», – зазначив Венедикт XVI, пояснюючи, що мистецтво є плодом творчої здатності людини, яка здатна вчинити видимим прагнення вийти поза те, що вона бачить, виявляє спрагу та пошук безмежного.

«Але існують мистецькі твори, – додав Папа, – які є справжніми дорогами до Бога, Найвищої Краси, вони є допомогою для зростання в молитві та в стосунках із Ним». Йдеться про твори, які народжують з віри та виражають віру. Це, наприклад, собори, сакральна музика, картини й фрески, які спонукують нас піднести думку до Бога... «Скільки ж то разів твори мистецтва можуть стати нагодою для того, щоб пригадати нам про Бога, допомогти нашій молитві або розмові серця!», – наголосив Святіший Отець, розповівши про відомого поета, драматурга та дипломата Поля Клоделя, який відчув присутність Бога, коли в Соборі Паризької Богоматері почув спів гімну Magnificat. «Він не прийшов до храму з причин віри, але прийшов власне задля того, щоб шукати аргументів проти християн; а, одначе, Божа благодать подіяла в його серці», – зазначив Папа.

«Дорогі друзі, – сказав на завершення Венедикт XVI, – запрошую вас наново відкрити важливість цієї дороги також і для молитви, для наших живих стосунків з Богом. Міста і села в усьому світі приховують скарби мистецтва, які висловлюють віру та закликають до стосунків із Богом. Нехай же відвідування мистецьких місць стане не лише нагодою культурного збагачення, але зможе, насамперед, стати моментом благодаті, спонукою зміцнити наш зв’язок та наш діалог з Господом».








All the contents on this site are copyrighted ©.