2011-08-21 12:21:40

Світ потребує свідчення вашої віри. Проповідь Папи Венедикта XVI під час Служби Божої з нагоди завершення XXVI Всесвітнього Дня Молоді


У неділю, 21 серпня 2011 р., вранці Папа Венедикт XVI повернувся на аеродром «Чотирьох Вітрів», що є базою військово-повітряних сил королівства Іспанії, на якому всередині та на прилеглих територіях протягом ночі молилися приблизно два мільйони юнаків і дівчат, очікуючи на Євхаристійне богослуження, очолене Наступником святого Петра.

Прибувши до аеропорту, Святіший Отець проїхав між переповненими секторами, щоб привітатися з молоддю з усього світу. «Я багато думав про вас під час тих кількох годин, протягом яких ми не бачилися. Сподіваюся, що ви мали змогу й трохи поспати, не зважаючи на неспокійну погоду. Напевно, протягом цього ранку ви неодноразово підносили очі до неба, і не лише очі, але також і серце. Це дало вам можливість молитися. Бог усе перемінює на добро», – сказав Венедикт XVI перед початком богослуження.

Що означає знати Ісуса? Про два відмінні способи Його пізнання Папа говорив під час проповіді, коментуючи Євангельський уривок, який розповідає про те, як Христос запитував учнів: «Що кажуть люди, ким є Син Чоловічий?» Відповідаючи, апостоли казали, що хтось вважає його Іваном Христителем, хтось – Іллею, тобто, бачили в Ньому релігійну постать, відому вже раніше. «А що скажете ви, ким є я?» – звернувся Ісус до них, на що святий Петро відповів: «Ти – Христос, Син Бога Живого». Віра, зазначив у цьому контексті Святіший Отець, здатна вийти за межі емпіричних чи історичних даних, до глибини збагнути особу Христа. Але самих людських зусиль, самого інтелекту для цього недостатньо. Віра є Божим даром, як відповідає Христос Петрові: «Щасливий ти, Симоне, сину Йонин, бо не тіло і кров це тобі відкрили, а Отець мій небесний».

«Віра не дає лише деякі інформації про особу Христа, але радше передбачає особистий стосунок із ним, прийняття цілою особою, своїм розумом, волею та почуттями того об’явлення, яке Бог дає про Себе Самого», – сказав Венедикт XVI, додаючи, що віра та наслідування Христа перебувають у тісному взаємозв’язку.

«Дорога молоде, також і сьогодні Христос звертається до вас з тим самим запитанням, яке поставив апостолам: “На вашу ж думку, хто я?” Дайте відповідь з усією великодушністю та рішучістю, як належить молодому серцю, яким є ваше, – закликав Папа. – Скажіть: Ісусе, я знаю, що Ти є Син Божий, що Ти віддав Своє життя за мене. Хочу вірно іти за Тобою та керуватися Твоїм словом. Довіряю Тобі та віддаю в Твої руки усе своє життя».

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що відповідаючи на Петрове визнання віри, Ісус говорить про Церкву: «Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й що пекельні ворота її не подолають». Це означає, – пояснив Папа, – що Христос будує Церкву на скелі віри святого Петра, який визнає Його Божество. Церква, не є простою людською інституцією, але тісно поєднана з Богом. Сам Христос говорить про неї, як про «свою». «Дорога молоде, – звернувся Венедикт XVI, – дозвольте мені, як наступникові Святого Петра, заохотити вас зміцнити цю віру, яка була нам передана апостолами, заохотити поставити у центрі свого життя Христа, Сина Божого. Однак, дозвольте мені також пригадати вам, що іти у вірі за Христом означає іти разом з Ним у церковному сопричасті. Не можна самому іти за Ісусом. Хто впадає у спокусу “іти сам по собі” чи жити вірою згідно з індивідуалістичною ментальністю, яка домінує у суспільстві, той ризикує ніколи не зустріти Ісуса Христа, або скінчити тим, що наслідуватиме Його фальшивий образ».

У цьому контексті, за словами Папи, слід визнати важливість участі в житті парафії та в церковних рухах, як також щонедільної Євхаристії, частого приступання до Сповіді, дбання про молитву та роздумування Божого слова. «Світ потребує свідчення вашої віри, потребує Бога», – зазначив Венедикт XVI, додаючи: «Також і вам належить надзвичайне завдання бути Христовими учнями та місіонерами в інших землях та країнах, де є численна молодь, яка тягнеться до вищого».








All the contents on this site are copyrighted ©.