2011-08-01 09:54:44

Бог знає про наші матеріальні проблеми, але прагне нам дати щось більшого. На молитві «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI 31 липня 2011


В останню неділю липня (31.07.2011 р.) на внутрішньому подвір’ї літньої резиденції Вселенських Архиєреїв у Кастель Ґандольфо та на площі перед папським палацом зібралися численні прочани та мешканці містечка, щоб зутрітися зі Святішим Отцем Венедиктом XVI, помолитися разом з ним Богородичну молитву та отримати його апостольське благословення. Усі вони з радістю вітали Папу, який опівдні з’явився на балконі над подвір’ям.

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Венедикт XVI звернувся до присутніх з коротким повчанням, в якому коментував євангельський уривок з Євангелії від Матея, у якому розповідається про чудесне помноження хлібів, коли Христос нагодував великий натовп п’ятьма хлібами та двома рибами. Коли учні казали Ісусові відпустити ввечері людей, щоб пошукали собі поживи, Спаситель сказав, щоб вони самі нагодували увесь той народ, а коли вони відповіли, що не мають нічого, крім п’яти хлібів і двох рибин, Христос вчинив те, що, за словами Папи, спонукає нас думати про Пресвяту Тайну Євхаристії: підвів очі до неба, поблагословив, розламав хліби та передав учням, а учні – всім іншим. «Чудо полягає у братському діленні малою кількістю хлібів, які, ввірені Божій могутності, не лише вистачають для всіх, але навіть є у надлишку, щоб наповнити дванадцять кошів», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що Господь доручає саме апостолам роздавати хліб для того, щоб «навчити та приготувати їх до майбутньої апостольської місії: у дійсності, вони муситимуть нести усім поживу Слова життя та Святих Тайн».

«У цьому чуді, – вів далі Римський Архиєрей, – перетинаються Боже воплочення та діло відкуплення». Євангелист Матей розповідає, що Ісус зійшов з човна, щоб зустріти народ, чим показує нам красномовний приклад Свого співчуття до людей. «На думку приходять численні співбрати, – сказав Венедикт XVI, – які цими днями в регіоні Африканського Рогу страждають внаслідок жахливої посухи, загостреної війною та відсутністю міцних громадських інституцій. Христос є уважним до матеріальних потреб, але хоче дарувати щось більшого, оскільки людина завжди відчуває голод чогось більшого, потребує чогось більшого. У Христовому хлібі присутня Божа любов; зустрічаючись з Ним, ми живимося, так би мовити, самим живим Богом, у дійсності споживаємо “хліб небесний” (пор. Ісус з Назарету)», – додав Папа, цитуючи свою книгу про Ісуса Христа.

На завершення, цитуючи Апостольське Повчання про Пресвяту Євхаристію Sacramentum caritatis, Святіший Отець звернув увагу на те, що у цій Святій Тайні Ісус вчиняє нас свідками Божого співчуття до кожної людини, а тому довкола Євхаристійного таїнства народжується служіння милосердя до ближнього. «Ввіряймо Пречистій Діві Марії нашу молитву, щоб Вона відкрила наші серця на співчуття до ближніх та братерський взаємоподіл», – закликав Венедикт XVI, а тоді проказав разом з усіма молитву «Ангел Господній» та уділив своє апостольське благословення.








All the contents on this site are copyrighted ©.