2011-03-20 12:04:43

Через участь у Євхаристії будувати духовний храм – Церкву. Проповідь Папи Венедикта XVI з нагоди посвячення парафії святого Корбініяна


«Сьогодні маємо поєднання двох дуже важливих аспектів: з одного боку – таїнство Переображення, а з іншого – таїнство храму, тобто Божого дому між вашими домівками», – сказав на початку проповіді Святіший Отець, зазначаючи, що Боже провидіння так покерувало, що ця радісна подія на парафії співпала з другою неділею Великого Посту, в яку чуємо читання з Євангелії, що розповідає про Переображення Ісуса.

Яке ж значення цієї «світлої та підбадьорюючої» події? Папа пригадав, що це – об’явлення особи Ісуса, Його глибокої дійсності. «Через цю подію, – сказав він, – учні приготовляються до Ісусового пасхального таїнства: здолати жахливе випробування страстями, а також добре зрозуміти світлий факт воскресіння». Присутність на горі святих Мойсея та Іллі пригадує інші Божі об’явлення, записані у Святому Письмі. Але, не відміну від старозавітних об’явлень, де Мойсей та Ілля, також на горі, були їх адресатами, розмовляли з Богом, але не могли бачити Його обличчя, під час Переображення Сам Ісус є Тим, Хто об’являється і показує своє обличчя Апостолам. «Отож, – наголосив Венедикт XVI, – хто хоче пізнати Бога, повинен споглядати обличчя Ісуса, Його переображене обличчя». Крім того, пригадав Папа, Мойсей на горі Синай отримав Заповіді, Ілля – об’явлення про завдання, яке мав виконати. Натомість, Ісус на Таворі знав про свою місію, тож заклик, що пролунав, звернений до Апостолів: «Його слухайте!» «Божа воля повністю об’являється в особі Ісуса, – сказав Святіший Отець. – Хто хоче жити згідно з Божою волею, повинен слідувати за Ісусом».

Другим моментом для призадуми Папа обрав Церкву: як будівлю і як громаду. Але перш, ніж говорити про посвячення храму, Венедикт XVI пригадав свій особистий духовий зв’язок зі святим Корбініяном, ім’я якого носить новостворена парафія. Він також склав подяку всім тим, хто спричинився до спорудження нового храмового комплексу.

«Зібрані довкола Євхаристії, ми з легкістю розуміємо, що завданням кожної християнської спільноти є нести усім послання Божої любові, причинятися до того, щоб усі пізнали Його обличчя. Ось чому важливо, аби Євхаристія завжди була в центрі життя вірних», – наголосив Святіший Отець.

Він зазначив, що сьогоднішній день є важливим, оскільки увінчує зусилля, труди, жертви та старання, якими супроводжувалося спорудження парафіяльного комплексу. Папа додав, що його відвідини мають на меті спонукати громаду «дедалі краще розбудовувати ту Церкву, яка складається з живого каміння». В цьому контексті промовистим є заклик святого Павла з другого читання: «Ви – Божа нива, ви – Божа будівля» (1 Кор 3,9) та розповідь з старозавітної книги Неємії, що прозвучала під час першого читання. В ній йдеться про те, як Ізраїль збирався на слухання Божого слова, записаного в книзі Закону. «Також і ви, дорогі брати й сестри, збираючись з вірою та витривалістю на слуханні Божого Слова, перемінюєтесь від неділі до неділі у Божу Церкву… Яким же великим є цей дар! Будьте за нього завжди вдячними», – закликав Венедикт XVI вірних з парафії святого Корбініяна, а далі відзначив різні аспекти душпастирської праці в цій громаді, пов’язані також і з тим, що вона є відносно молодою, в значній мірі складаючись із молодих сімей, що оселяються в цій місцевості, а тому характеризується значною кількістю дітей та підлітків.

«Господь Ісус, Який привів колись Апостолів на гору молитися та показав їм Свою славу, сьогодні запросив нас до цієї нової церкви: тут можемо слухати Його, тут можемо розпізнати Його присутність на ламанні Євхаристійного Хліба, і, таким чином, ставати живою Церквою, храмом Святого Духа, знаком Божої любові у світі. Повертайтеся до своїх домівок із серцями, сповненими вдячності та радості, через те, що ви є частиною цієї великої духовної споруди, якою є Церква», – сказав на завершення Святіший Отець, заохочуючи вірних ввіряти Пречистій Діві Марії наш та всієї Церкви великопосний шлях. «Нехай Богомати, Яка йшла за Своїм Сином Ісусом аж до хреста, допоможе нам бути вірними Христовими учнями, щоб могти разом з Нею брати участь в радості Пасхи», – побажав Венедикт XVI.







All the contents on this site are copyrighted ©.