2010-12-25 10:25:24

Віддаль між Богом та людьми подолано, небеса та земля поєдналися. Різдвяна проповідь Папи Венедикта XVI


«Ти Син мій улюблений, я сьогодні породив Тебе», – цими словами другого Псалма, якими розпочинається нічна різдвяна літургія, Папа Венедикт XVI розпочав також і свою різдвяну проповідь під час різдвяної Служби Божої в базиліці Святого Петра у Ватикані, яку він очолив вночі 24 грудня 2010 р. Він пригадав, що в Ізраїлі ці слова вживалися під час коронації Царя, який, вибраний з-поміж людей, ставав немовби «Божим сином». Та у Вифлеємську ніч ці пророчі слова стали дійсністю, яку часи пророків годі було уявити: став Дитиною Той, в руках якого повнота влади, у Ньому виявляється нова царськість, яку Бог встановлює у світі.

«Безмежна віддаль між Богом та людьми подолана, –мовивдалі Святіший Отець. – Бог не лише прихилився, як кажуть Псалми, але насправді “зійшов”, увійшов у світ, стаючи одним із нас, щоб всіх притягнути до Себе… Його царство насправді простягається до кінців землі». Він будує своє царство в кожному поколінні, починаючи від сердець, зазначив Папа, додаючи: «Дякуймо за це, тому що Бог, ставши Дитиною, віддає Себе в наші руки, так би мовити, жебрає нашої любові, виливає Свій мир в наші серця».

Далі Венедикт XVI зазначив, що розповідаючи про Різдво Ісуса, Євангеліє говорить, що Пречиста Діва Марія породила свого первородного Сина. «У мові Священних Писань Старого Заповіту слово “первородний” не означає перший з шереги інших дітей, – пояснив далі Папа. – Слово “первородний” є почесним титулом, незалежно від того, чи далі після нього будуть чи ні брати або сестри». Згідно з Законом, первородний належить Богові, тому призначений на жертву. У випадку хлоп’ят треба було принести заступну жертву. У постаті Божого Сина цей прообраз віднайшов свою повноту на хресті, поєднуючи людину з Богом.

Євангеліє Різдва розповідає також про силу-силенну ангелів небесного війська, які прославляли Бога, звіщаючи мир. Святіший Отець звернув увагу на те, що з цього уривку в традицію увійшов вислів «Мир людям доброї волі», однак, Євангельський текст має також значення «Мир людям, яких Він (Бог) полюбив». Як зазначив Венедикт XVI, для правильного розуміння слів ангелів потрібно взяти до уваги обидва значення, які вказують, одночасно, на дію Божої благодаті та людської свободи: Божа любов нас випереджує, і без неї не зможемо любити Бога, але наша відповідь залежить від нас.

На завершення Святіший Отець вказав на те, що в Євангелії від святого Луки нічого не сказано про те, що ангели співали, але люди віддавна розуміли, що мова ангелів відрізняється від людської. «Таким чином, цей ангельський спів від самого початку сприймався, як музика, що походить від Бога, як запрошення єднатися в співі, у радості сердець з приводу того, що Бог нас полюбив», – сказав Венедикт XVI, закликаючи з вдячністю приєднуватися до цієї пісні, яка від віків єднає небо і землю, ангелів та людей.








All the contents on this site are copyrighted ©.