2010-05-11 14:02:13

Апостольський візит Папи Венедикта ХVІ до Португалії: промова під час офіційного прийому в лісабонському аеропорту


За словами Святішого Отця, Португалія завжди відзначалась тісними стосунками з римськими Архиєреями, про що, серед іншого, засвідчує той факт, що Папа Пій ІІ, буллою Dum tuam, від 25 грудня 1460 року, вшанував особу короля Португалії титулом «найвірніший», за заслуги у трудах для Христового Євангелія. Далі Папа пригадав одну із найважливіших подій для християн Португалії, що мала місце 93 роки тому, коли-то над цією країною відкрилось небо (немов вікно надії, яке відчиняє людині Господь Бог), щоб об’єднати людський рід, обновити його вузли братерської солідарності, що ґрунтуються на взаємному визнанні єдиного і того самого Отця.

«Пречиста Діва Марія прийшла із Неба для того, щоб пригадати нам правди Євангелія, які є джерелом надії для людства, байдужого до любові і без надії на спасіння», – підкреслив Вселенський Архиєрей у своїй промові, додаючи, що сумління людини є настільки християнським, наскільки відкривається на повноту життя і мудрості, які маємо в Ісусі Христі. Із мудрого погляду на життя і світ, як наголосив Папа, бере початок справедливий суспільний устрій. Церква завжди відкрита на співпрацю з усіма тими, які не відкидають на узбіччя і не зводять лише до приватної сфери того, що є суттєвим розумінням сенсу людського життя. І тут не йдеться про етичне співставлення між світською та релігійною системою, але про проблематику сенсу, якій довіряємо власну свободу.

Також Папа пригадав про два Конкордати, які були підписані в республіканській Португалії у 1940 і 2004 роках, і які є дуже важливими у взаєминах між місцевою Церквою та Державою; вказуючи на те, що жити у різноманітності систем етики та цінностей вимагає здійснити подорож до центру власного «я» і до осередку християнства, щоб цим самим підсилити якість свідчення аж до святості.

Ще раз дякуючи усім португальцям за теплий прийом, Папа ввірив усю країну опіці Фатімської Пречистої Діви Марії, Яка є найдосконалішою іконою Божої любові, що обіймає усіх як дітей.







All the contents on this site are copyrighted ©.