2010-04-19 10:46:18

Любов проганає страх! Не бійтеся іти за Христом! Зустріч Папи Венедикта XVI з мальтійською молоддю


Свідчення про проблеми сучасної молодої людини та слово Папи про переміну життя святого Павла, особистісний вимір віри, її культурну та суспільну роль та заохочення слідувати за Христом. Так можна охарактеризувати зустріч Вселенського Архиєрея Венедикта XVI з мальтійською молоддю, яка відбулася на набережній столичного порту Валлетти.

Символічним було саме прибуття Святішого Отця до причалу Валлетти, який приїхав туди катером з порту Калькари. Це було згадкою про морську подорож святого Павла, і про те, що саме морським шляхом він прибув на острів, а також виразом солідарності з численними іммігрантами. Варто згадати, що біженці та іммігранти становлять значний відсоток населення країни, а багато з них прибуває сюди саме морським шляхом з Північної Африки, прямуючи до Європи у пошуках кращої долі. Зрештою, мальтійський народ також має значний досвід еміграції, а мальтійська діаспора вдвічі перевищує населення самої країни.

Зустріч молоді з Папою була свідченням живої віри. Звучали пісні, читання Святого Письма, свідчення юнаків і дівчат про досвід віри в конкретних ситуаціях життя.

Промовляючи до юнаків та дівчат, між якими були представники іммігрантів, Венедикт XVI насамперед привітав зібраних мальтійською мовою, та поділився радістю з нагоди перебувати тут в річницю прибуття святого Павла на ці острови, які були серед перших адресатів Доброї Новини Ісуса Христа. Папа розповів про те, що в молодому віці святий Павло зазнав досвіду, який перемінив усе його подальше життя. Він був ворогом Церкви, докладав зусиль для її знищення. І коли він прямував до Дамаску, щоб там знищити кожного християнина, якого знайде, йому об’явився Господь. Після тієї зустрічі усе його життя перемінилося: він став учнем, а згодом – великим апостолом і місіонером. «Тут, на Мальті, – сказав Венедикт XVI, – ви маєте особливу причину дякувати за місіонерські труди святого Павла, який поширив Євангеліє у Середземномор’ї». Кожна особиста зустріч з Христом, вів далі Папа, є зворушливим досвідом любові. Христова любов викорінила з його серця злобу та ненависть проти християн, і до кінця свого життя він прагнув нести звіщення цієї любові аж до кінця землі. «Може хтось з вас скаже мені, – продовжував Святіший Отець, – що святий Павло часто був строгим у своїх посланнях. Як же ж я можу стверджувати, що він поширював послання любові?»

Відповіддю Папи на такий можливий закид є те, що Бог любить кожного з нас настільки глибоко та сильно, що ми навіть не можемо цього собі уявити. Він знає наше серце, кожен наш талант і кожну помилку. Оскільки любить нас, то прагне очистити від наших помилок і зміцнити наші чесноти. «Коли він звертає увагу на те, що якась річ в нашому житті Йому не подобається, то цим від не відкидає нас, але запрошує змінитися і ставати досконалішими», – сказав Папа, додаючи: «Бог нікого не відкидає. І Церква не відкидає нікого». І, все-таки, у Своїй великій любові Бог ставить перед нами завдання вдосконалюватися.

Далі Венедикт XVI пригадав, що святий євангелист Іван навчає нас, що досконала любов проганяє страх. «А тому кажу вам усім: “Не бійтеся!” Скільки ж то разів ми чуємо ці слова в Святому Писанні!» – промовив Святіший Отець, вказавши на подію Благовіщення, на покликання Апостола Петра, на слова ангела до святого Павла під час бурі на морі. «Усім з поміж вас, які прагнуть іти за Христом, як подружні пари, як батьки, як священики чи богопосвячені особи, як миряни, що несуть у світ благовість Євангелія, кажу: “Не бійтеся!”» – ще раз закликав Венедикт XVI, запрошуючи не знеохочуватись, коли на цій дорозі зустрінуть сильний спротив. Адже сучасна культура поширює цінності, які є протилежними до тих, якими жив і проповідував Ісус Христос. Молоді особи є податливими на вплив ровесників, і можуть перейняти від них такі цінності. І саме тому слід не боятися, а свідчити про радість буття улюблених Божих дітей.

«Тут, на Мальті, – вів далі Папа, – ви живете в суспільстві, яке позначене вірою та християнськими цінностями. Ви повинні пишатися тим, що ваша країна захищає ще ненароджену дитину та сприяє стабільності родинного життя, кажучи “ні” абортові та розлученню. Закликаю вас зберігати це відважне свідчення про святість життя, про центральне місце подружжя та сімейного життя в здоровому суспільстві».

З нагоди Року Священства Святіший Отець заохотив молодих людей бути уважними та відкритими на Божий голос, Який може декого кликати на служіння Своєму народові у священстві. Венедикт XVI підкреслив важливість дбання про молодь, про похилих віком чи немічних, але наголосив на тому, що християнин покликаний нести цілющу Євангельську благовість до всіх, адже Бог любить кожну людину зокрема.

Святіший Отець запевнив присутніх у своїх молитвах та уділив Апостольське благословення. З порту Валлетти Венедикт XVI від’їхав до міжнародного аеропорту Мальти в місцевості Лука, щоб офіційною церемонією прощання завершити свою XIV Міжнародну Апостольську подорож.







All the contents on this site are copyrighted ©.