2010-03-21 14:07:58

Молитва «Ангел Господній» із Вселенським Архиєреєм Венедиктом ХVІ 21 березня 2010


Сьогодні, 21 березня, у п’яту Неділю Великого Посту, Святіший Отець Венедикт ХVІ запропонував вірним, які зібрались на площі святого Петра у Ватикані, призадуматись над євангельським уривком, який того дня був прочитаний у римо-католицьких храмах, а саме про те, як Ісус рятує від каменування жінку, яку спіймали на грісі перелюбу (див. Ів. 8, 1-11).

У той час, як Спаситель навчав народ у храмі, фарисеї та книжники привели до Учителя жінку блудницю, яку впіймали на перелюбі, за який у тогочасному єврейському суспільстві, згідно із законом Мойсея, загрожувала смерть. Вони просили в Ісуса розсудити цю справу, однак, з метою випробувати Його, спровокувати на неправильний крок. Як зазначив Папа, від слів Месії залежить життя тієї жінки і Його власне життя. Лицемірні обвинувачі лише вдають, що хочуть отримати справедливий суд Ісуса, а насправді, бажають власне Його засудути та обвинуватити. Ісус, натомість, сповнений «благодаттю та істиною» (Ів. 1, 14), знає про те, що діється у серці кожної людини, Він хоче осудити гріх, але спасти грішника й викрити лицемірство. Святий євангелист Йоан зазначив цікавий факт: у той час, як книжники та фарисеї наполягали, Ісус схилився і щось писав пальцем по піску. Папа Венедикт ХVІ, звертаючись до пояснення святого Августина, наголосив, що цей жест Спасителя вказує, що саме Він, Ісус, є Божественним законодавцем: і справді, це Бог пише закон своїм пальцем на кам’яних таблицях. Отож, Христос є Законодавцем, є уособленням Справедливості.

«Хто з вас без гріха, – нехай перший кине у неї камінь», – таким є вирок справедливого Судді, сповнений силою правди, що розбиває мур лицемірства і відкриває сумління на більшу справедливість, на справедливість любові, у якій є виповнення кожного правила, кожної заповіді (див. Рм. 13. 8-10). Ця справедливість спасла також Савла з Тарсу, перемінюючи його у Святого Павла (див. Фл. 3. 8-13).

Коли обвинувачі «почали виходити один по одному, почавши з щонайстарших аж до останніх», Ісус, розрішаючи жінку від її гріхів, впровадив її у нове життя, скероване на добро: «То і Я тебе не осуджую. Йди та вже віднині не гріши». Далі Папа наголосив, що Бог бажає лише нашого добра, Він дбає про здоров’я нашої душі за допомогою своїх священнослужителів, звільняючи нас від зла у Святій Тайні Сповіді, щоб ніхто не загинув, але усі мали можливість навернення.

На закінчення, пригадуючи що цей рік є Роком Священства, Папа заохотив Пастирів до наслідування святого Івана Віянея, пароха з Арсу, у його служінні сакраментального Прощення (уділенні Святої Тайни Покаяння), щоб вірні віднайшли його значення і красу та були оздоровлені милосердною любов’ю Бога, Який прощає нам наш гріх, добровільно його забуває.

«Дорогі друзі, навчімось від Господа Ісуса не судити і не осуджувати ближніх. Навчімось бути непримиримі з гріхом – починаючи від нашого – і поблажливі з людьми. Нехай допоможе нам у цьому Пресвята Богородиця, Яка, будучи звільнена від будь-якої провини, є посередницею благодаті для кожного розкаяного грішника», – закінчив свою недільну катехизу Святіший Отець Венедикт ХVІ.

А проказавши Богородичну молитву «Ангел Господній» із прочанами та гостями Вічного Міста, які численно зібрались на ватиканській площі Святого Петра, та уділивши їм своє апостольське благословення, Єпископ Риму пригадав, що у наступну неділю, що є Квітною Неділею, відзначатимемо 25-річчя Всесвітніх днів молоді, започаткованих на бажання Папи Івана Павла ІІ. З цієї нагоди у четвер, 25 березня, о 19 годині місцевого часу на площі Святого Петра відбудеться зустріч молоді Риму та регіону Лаціо з Папою Венедиктом ХVІ.







All the contents on this site are copyrighted ©.