2010-03-15 13:50:23

З довірою до Христа прямувати до єдності. Папа Венедикт XVI з нагоди відвідин лютеранського храму


У неділю, 14 березня 2010 р., Папа Венедикт XVI відвідав римську лютеранську громаду. Як він сам зазначив, завданням цього візиту було продовжувати поширювати єдність, щоб католики та послідовники Реформації давали спільне свідчення про Христа.

Святішого Отця супроводжували, зокрема, кардинал Тарчізіо Бертоне, Державний Секретар Апостольської Столиці, та кардинал Вальтер Каспер, Президент Папської Ради сприяння єдності християн.

Коментуючи уривок з Євангелії від Івана, Венедикт XVI промовляв своїми словами, відклавши приготовану проповідь. Йшлося про розповідь про те, як Ісус прямував до Єрусалиму, щоб святкувати Пасху. Були там деякі греки, які хотіли Його бачити. Вони шукали Бога, тому прибули до Святого Міста на прощу. Щоб зустрітися з Ісусом, вони звернулися до апостолів, Його друзів, просячи посередництва. Папа зазначив, що з одного боку, ми є тими, які шукають Бога, хочуть пізнати Ісуса, але одночасно, ми є також тими друзями Ісуса, які можуть показувати іншим шлях до Нього.

Святий євангелист Іван не розповідає про те, чи відбулася зустріч Ісуса з греками, але наводить слова Спасителя: «Прийшла година для прославлення Сина Чоловічого. Істинно, істинно говорю вам: Пшеничне зерно, коли не впаде на землю і не завмре, залишиться саме-одне; коли ж завмре, то рясний плід принесе». Ісус також додав, що хто любить своє життя, той його погубить. Отож, тут не йдеться про якусь окрему зустріч. Довершивши діло відкуплення, Ісус виходить назустріч не лише декому, але всім.

Святіший Отець зазначив, що нам не подобають Христові слова про те, що хто любить своє життя, той його погубить. Однак, коли Ісус говорить про те, що ми повинні «зненавидіти» своє життя, то це означає, що ми не повинні вважати, що живемо лише для себе. «Життя – це не отримувати, а дарувати себе», – сказав Венедикт XVI, додаючи, що лише віддаючи в покорі своє життя іншим, можемо його здобути.

«Можемо почути багато нарікань про те, – вів далі Папа, – що немає якого свіжого поступу в екуменізмі, але мусимо, і то з великою вдячністю, сказати, що є багато моментів єдності». Святіший Отець закликав дякувати Богові за те, що й цієї неділі католики і протестанти зібралися разом, спільно молячись, слухаючи Боже слово, разом вдивляючись в єдиного Христа, даючи свідчення єдиному Христові. Без сумніву, додав Венедикт XVI, ще не час втішатися успіхами, бо ще не можемо стояти разом біля одного престолу і причащатися однієї чаші. «Це повинно засмучувати нас, – сказав Папа, – тому що це грішна ситуація, але єдність не може бути осягнена людьми. Ми повинні ввіритися Господеві, тому що Він єдиний може дати нам єдність. Сподіваймося, що Він приведе нас до цієї єдності».







All the contents on this site are copyrighted ©.