2009-12-20 14:26:28

Христове Різдво – це відповідь Бога на драму людства, що шукає миру. З Папою Венедиктом ХVІ на молитві «Ангел Господній» 20 грудня 2009


«Христове Різдво – це не казка для дітей, але відповідь Бога на драму людства, що шукає справжнього миру», – наголосив Святіший Отець Венедикт ХVІ у роздумуванні перед проказування молитви «Ангел Господній» у неділю 20 грудня. У римо-католицькій Церкві – це четверта неділя Адвенту, приготування до Різдва Христового. Своє роздумування Папа зосередив на літургічному читанні цього дня, а саме на словах старозавітнього пророка Міхея, який запрошував дивитись у напрямку маленького юдейського міста Вифлеєму, свідка великої події. У 5-му розділі книги пророка Міхея читаємо: «Ти ж, Вифлеєме-Ефрато, занадто малий єси, щоб бути між тисячами Юди. З тебе вийде той, хто має бути Володарем в Ізраїлі; його походження з давніх-давен, з днів споконвічних» (Мі 5,1).

«Тисячу років перед Христом, – сказав Венедикт ХVІ, – у Вифлеємі народився великий цар Давид, якого священне Писання однозгідно представляє як предка Месії. Євангелія від святого Луки розповідає, що Ісус народився у Вифлеємі, бо Йосиф, обручник Марії, походив «з дому Давида» і мусів податись до того містечка задля перепису населення, і саме в ті дні Марія народила Ісуса (див. Лк 2,1-7)». Далі Папа підкреслив, що існує Божий задум, який включає та пояснює час і місце приходу на світ Божого Сина. Це задум миру, як провіщав пророк, говорячи про Месію: «І він стоятиме й пастиме у Господній силі та величі імени Господа, Бога свого. Осядуть у безпеці, бо він буде великим аж до кінців землі. Сам він буде миром!» (Мі 5,3).

Папа підкреслив, що Вифлеєм є також містом-символом миру і у Святій Землі, і в усьому світі. «На жаль, – мовив Святіший Отець, - в наші дні воно не представляє осягнутого і тривкого миру, але миру, якого з трудом шукають та очікують». Венедикт ХVІ додав, що Бог, однак, ніколи не погоджується з такою ситуацією, тому також і цього року у Вифлеємі та в цілому світі в Церкві відновиться таїнство Різдва, що є пророцтвом миру для кожної людини, пророцтвом, яке зобов’язує християн докласти зусиль до того, щоб подолати драмататичні ситуації, часто невідомі й приховані, конфлікти в тому контексті, в якому вони живуть, щоб повсюди стати знаряддям і вісниками миру, щоб нести любов туди, де панує ненависть, прощення, де існує зневага, радість, де смуток, а правду, де помилка, згідно із словами відомої молитви святого Францішка з Асижу.

«Сьогодні, як і в часах Ісуса, Христове Різдво – це не казка для дітей, але відповідь Бога на драму людства, що шукає справжнього миру», – мовив Папа, пригадавши слова пророка Міхея: «Сам він буде миром!». На закінчення Венедикт ХVІ закликав навстіж відчинити двері, щоб прийняти Христа. «Навчімось від Марії та Йосифа: з вірою служімо Божому задумові. Навіть, якщо цього не можемо повністю зрозуміти, ввірмось Його мудрості й доброті. Перш усього шукаймо Божого Царства, а Боже Провидіння нам допоможе. Щасливого Різдва для всіх!»

Як і кожної неділі Вселенський Архиєрей проказав молитву «Ангел Господній, уділив Апостольське благословення та привітав прочан французько англійською, німецькою, іспанською та польською мовами.








All the contents on this site are copyrighted ©.