2009-12-18 10:36:41

Премиерот на Црна Гора Ѓукановиќ имаше ауденција кај Бенетикт XVI. Задоволство од општествениот придонес на католиците во земјата


Анализа на меѓународната ситуација и големото задоволство од опшествениот пидонес на католиците во Црна Гора беа централни теми на аудиенцијата која Бенедикт XVI ја имаше денес со премиерот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ. “За време на средбата - се вели во нотата на Ватиканскиот пресцентар – беа разменети мислења за теми од меѓународната ситуација и за ситуацијата во регионот, како и за главните предизвици со кои се соочува. Беше подвлечено – продолжува нотата – и позитивниот придонест на католичкото малцинство во опшеството. На крајот – завршува известувачот – вниманието беше свртено на актуелни прашања, особено на посветеноста на владата за промовирање на мирот и билансот меѓу народите и верските конфесии присутни во земјата".

По ауденцијата со Папата, примиерот на Црна Гора имаше разговор со државниот секретар на Ватикан кардинал Тарчизио Бертоне заедно со секретарот за односи на државите надбискупот Доминик Мамберти.All the contents on this site are copyrighted ©.