2009-11-29 08:46:45

Адвент - час для кращого зрозуміння Божої присутності між нами. Проповідь Святішого Отця Венедикта XVI


«Якщо Ісус присутній, не існує жодного порожнього та позбавленого сенсу часу». Про це говорив Папа Венедикт XVI, проповідуючи під час Вечірні в базиліці святого Петра у Ватикані. В суботу, 28 листопада 2009 р., Вселенський Архиєрей очолив богослуження, яким розпочав Адвент – період приготування до Різдва Христового. Перша неділя Адвенту – це також початок літургічного року у Церкві латинського обряду.

Розпочинаючи проповідь, Святіший Отець звернув вагу на значення самого слова «Адвент», яке можемо перекласти як «присутність», «прибуття», «прихід». У мові народів біблійних часів це був термін, який позначав прихід чиновника або візит самого царя чи імператора до однієї з провінцій. «Християни, – зазначив Папа, – пристосували цей вислів, щоб висловити свої стосунки з Ісусом Христом: Ісус є Царем, Який прибув до цієї убогої провінції, званої землею, щоб всіх відвідати; Він вчиняє, що у святі Його приходу беруть участь усі, хто вірить в Нього, які вірять у Його присутність на літургійному зібранні». Отож, можемо сказати, що слово «Адвент» означає, щоб Бог між нами, Він не залишив нас покинутими.

«Якщо Ісус присутній, не існує жодного порожнього та позбавленого сенсу часу, – вів далі Венедикт XVI. – Якщо Він присутній, можемо продовжувати надіятися, також і тоді, коли інші більше не можуть забезпечити нам жодного утримання, також тоді, коли теперішнє стає нестерпним». Папа зазначив, що Адвент є часом присутності і часом очікування вічного. Саме тому він є часом внутрішньої радості, яку не може порушити жодне страждання. «Це радість з приводу того, що Бог став дитиною, – мовив Святіший Отець. – Ця радість, невидимо в нас присутня, заохочує нас з довір’ям прямувати далі».

Папа зазначив, що іноді щоденність пориває нас у вир різних справ, немовби опановує нас, тому час Адвенту – це також нагода, щоб зупинитися і в тиші збагнути присутність Бога. «Це, – вів далі Венедикт XVI, – заохочення зрозуміти, що окремі події протягом дня є знаками, через які Бог звертається до нас, знаками Його уваги до кожного з нас. Як же часто Бог дозволяє нам відчути щось зі Своєї любові!» Святіший Отець ще раз підкреслив, що Адвент спонукує нас споглядати на присутнього Господа, а впевненість у цій присутності повинна нам допомогти дивитися іншими очима на світ.







All the contents on this site are copyrighted ©.