2009-10-18 13:10:48

Молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктом XVI у Всесвітній Місійний День


Як і щонеділі, також сьогодні 18 жовтня 2009, у третю неділю цього осіннього місяця, коли відзначаться Всесвітній День Місій, Папа Венедикт XVI опівдні зустрівся з вірними, щоб спільно проказати молитву «Ангел Господній».

Промовляючи до зібраних на площі Святого Петра у Ватикані з вікна своєї приватної бібліотеки, Святіший Отець зазначив, що відзначення Всесвітнього Місійного Дня для кожної церковної спільноти і для кожного окремого християнина, становить сильний заклик до поновлення старань, спрямованих на звіщення і свідчення усім Євангелія, а особливо тим, які його ще не знають. Венедикт XVI пригадав, що його послання на цей день натхнене словами із новозавітної Книги Одкровення, які, в свою чергу, посилаються на пророцтво святого Ісаї, а саме: «Ходитимуть народи в світлі» (Одк 21,24). «Світло, про яке тут йдеться, – сказав Папа, – це Боже світло, об’явлене Месією і відбите на обличчі Церкви, представленої як новий Єрусалим, чудесне місто, в якому в повноті виблискує Божа слава». Цим світлом є світло Євангелія, яке спрямовує шлях народів, ведучи їх до створення великої родини, яка проживає в мирі та справедливості під батьківською опікою Єдиного Доброго і Милосердного Бога. «Церква існує для того, щоб звіщати цю благовість надії усьому людству, яке сьогодні “зазнало великих здобутків, але, здається, втратило сенс остаточних речей, як і самого свого існування”», – наголосив Святіший Отець, цитуючи енцикліку «Redemptoris missio» свого попередника, Слуги Божого Івана Павла ІІ.

Далі Папа зазначив, що у цю третю неділю жовтня Вселенська Церква особливо наголошує на своєму місіонерському покликанню. Ведена Святим Духом, вона усвідомлює, що була покликана до того, щоб продовжувати діло свого Засновника – Ісуса Христа, звіщаючи Євангеліє Божого Царства. Це Царство уже присутнє у світі, як сила любові, свободи, солідарності, пошани до гідності кожної людини, і церковна спільнота відчуває невідкладний обов’язок працювати над тим, щоб повністю здійснилося Христове верховенство. У цьому беруть участь усі її члени, згідно з різними станами життя та різними даруваннями. «У цей Всесвітній День Місій, – сказав Венедикт XVI, – хочу згадати місіонерів, священиків, богопосвячених осіб та мирян, які присвячують своє життя тому, щоб нести Євангеліє у світ, долаючи незручності та перешкоди, а іноді – навіть справжні переслідування». Папа окремо згадав о. Руґеро Руволетто, нещодавно убитого в Бразилії та о. Мікаеля Сінота, кілька днів тому викраденого на Філіппінах, а тоді скерував свою думку до праць Синоду Єпископів, присвяченого Африці, який добігає до завершення, і під час якого виявилися великі жертви та любов до Христа і Церкви, свідками яких є Африканський континент. У цьому контексті Вселенський Архиєрей склав подяку організації Папських Місійних Діл за цінне служіння і вклад у проведення та приготування місій та звернувся до всіх християн, щоб матеріально та духовно підтримували молоді Церкви у найбідніших країнах.

18 жовтня за новим календарним стилем спогадується пам’ять святого євангелиста Луки. Про це також згадав Венедикт XVI, запрошуючи вірних молитися і просити «його заступництва, разом з святими Франциском Ксаверієм та Терезою від Дитятка Ісуса, покровителями місій, та Пречистої Діви Марії, що Церква могла й надалі поширювати Христове світло між усіма народами».







All the contents on this site are copyrighted ©.