2009-10-06 12:25:47

Священик повинен бути людиною радості та надії. Звернення Папи до священиків


У Ватикані оприлюднено послання Папи Венедикта XVI до учасників міжнародних реколекцій для священиків, які від 27 вересня до 3 жовтня проходили в місті Арс у Франції, з нагоди святкування 150-ї річниці смерті св. Жана Марії Віаннея. Темою тих священичих духовних вправ було: "Радість священика, посвяченого для спасіння світу". Реколекції провів архиєпископ Відня кардинал Крістоф Шенборн.

Промовляючи до учасників за допомогою відеозвернення, Вселенський Архиєрей наголосив, що для священика одним із найбільших викликів сьогодення є жити не для себе самого, а для усіх; бо ж він покликаний служити людям. «Священик – це людина Божого Слова і святих речей, і сьогодні, як ніколи, повинен бути людиною радості та надії.» А людям, які не можуть збагнути, що Бог є чистою любов’ю, священик завжди звіщатиме, що життя є вартим того, щоб бути прожитим, і що Христос надає йому увесь сенс, тому що Він любить усіх людей. «В цей Рік Священства ми усі покликані дослідити і віднайти велич Святої Тайни, яка назавжди уподібнила нас до Христа-Первосвященика і яка усіх нас посвятила у правді» – сказав Святіший Отець. А далі він пояснив, що священик, вибраний з-поміж людей, залишається одним із них і є покликаним, щоб служити своєму народові, даруючи йому Боже життя. Папа процитував уривок із другого листа святого Павла до Коринтян, наголошуючи на тому, що священиче покликання є даром, який ми зберігаємо у глиняних посудинах.

А звертаючись до священиків, які виконують своє служіння для багатьох громад і які цілковито посвячуються, щоб підтримати сакраментальне життя у різних спільнотах, Венедикт XVI висловив їм велику подяку від імені всієї Церкви. «Не падайте духом, але продовжуйте молитись і заохочувати людей до молитви, щоб багато молодих людей погодилися відповісти на покликання Христа, Який ніколи не перестає бажати, щоб збільшилась кількість Його Апостолів для праці на Його жнивах», – зазначив Папа.

Серед іншого, Єпископ Риму заохотив священиків призадуматись над різноманіттям їхнього служіня для Церкви, над безмежною плідністю Святої Тайни Священства. «Ваші руки, ваші уста в одному моменті стали руками і устами Божими. Ви несете у собі Христа; ви увійшли, завдяки благодаті, у Пресвяту Тройцю», – підкреслив Папа.

«Священик – це людина майбутнього», – наголосив Вселенський Архиєрей, пригадавши, що те, що пресвітер робить на землі є частиною тих засобів, які призначені для осягнення остаточної Мети, і що Свята Літургія є єдиним моментом поєднання засобу та Цілі, адже довволяє нам вже тут на землі споглядати, під скромними видами хліба і вина, Тіло і Кров Того, Якого адоруватимемо у вічності. З цієї причини, Папа підбадьорив і заохотив священиків зміцнювати свої віру і віру тих, які доручені їхній душпастирській опіці.








All the contents on this site are copyrighted ©.