2009-06-23 12:56:17

Нехай ваша присутність і ваша діяльність буде недвозначним свідченням першості Бога у нашому житті. Слово Папи Венедикта XVI до священиків та богопосвячених осіб


Зустріччю із священиками та богопосвяченими особами, як також з місцевою молоддю, закінчився душпастирський візит Папи Венедикта XVI до містечка Сан Джіованні Ротондо, де в місцевому капуцинському монастирі понад 50 років звершував своє служіння всесвітньовідомий священик-монах святий Піо з Пєтрельчіни, і де сьогодні спочивають його мощі.

Промовляючи до священиків, Вселенський Архиєрей, покликаючись на свій лист, який він скерував до священиків всього світу з нагоди Року Священства, зазначив, що святий отець Піо, як і святий Жан Марія Віянней, пригадує нам про гідність і відповідальність священичого служіння. «Хто ж не був вражений поривом, з яким він переживав Христові страждання під час кожного Євхаристійного богослуження?» – запитував Венедикт XVI, додаючи, що саме через любов до Пресвятої Євхаристії з нього променіла повна готовність приймати вірних, а передовсім – грішників. Якщо святий Жан Марія Віянней намагався спричинитися до того, щоб його парафіяни наново відкрили красу сакраментальної сповіді, то для отця Піо турбота про душі і навернення грішників була прагненням усього його життя. «Скільки ж то людей – вів далі Папа – змінили життя завдяки його терпеливому священичому служінню, скільки ж довгих годин він проводив у сповідальниці! Як і для святого Пароха з Арсу, так і для святого отця Піо, служіння сповідника спричинилося до його прослави і відзначення». У цьому контексті Святіший Отець вказав на важливість побожного служіння Служби Божої і частого приступання до Святої Тайни Покаяння. Особливо щодо Сповіді, Венедикт XVI наголосив на тому, що священики ніколи не повинні миритися з тим, що сповідальниці є порожніми, обмежуючись простою констатацією факту збайдужіння вірних до цього надзвичайного джерела спокою та миру.

Іншим аспектом, на який вказав Святіший Отець, черпаючи приклад із життя святого отця Піо, є цінність і необхідність молитви. Отець Піо завжди і всюди покірно молився, з довірою та витривалістю. Це є фундаментальною точкою духовності не лише священика, але й кожного християнина, а особливо богопосвячених осіб, вибраних і покликаних Богом, щоб зблизька слідувати за Христом за допомогою обітів убожества, чистоти та послуху. Папа зазначив, що з огляду на такі явища, як послаблення чи, взагалі, відкинення віри, якими позначене наше секуляризоване суспільство, існує ризик знеохочення. «Цілком певно, що потрібно шукати нові канали для передавання віри людям нашого часу, але оскільки основний контекст християнської благовісті залишається тим самим, необхідно повертатися до його первісного джерела, до Ісуса Христа, Який “той самий вчора, сьогодні і навіки”», – сказав Венедикт XVI, додаючи, що любов до Христа є невіддільно зв’язана з любов’ю до Його Церкви. «Дорогі священики, дорогі богопосвячені особи, різними є завдання, які вам доручено, і харизми, виконавцями яких ви є, але нехай завжди одним буде дух, з яким їх здійснюєте, щоб ваша присутність і ваша діяльність посеред християнського народу ставали недвозначним свідченням першості Бога у вашому і нашому житті», – побажав Святіший Отець.







All the contents on this site are copyrighted ©.