2009-03-22 13:37:34

Я прибув до Африки, щоб звіщати прощення та надію. Проповідь Папи Венедикта XVI під час Служби Божої на еспланаді Сіманґола в Луанді


Святіший Отець, після привітання численно зібраних вірних та духовенства, розпочав свою проповідь, звертаючи увагу зібраних на біблійні читання, які були прочитані під час цієї святкової Святої Літургії. Папа провів паралель між першим читанням, у якому звучить вістка надії, звернена до вибраного народу, запрошення до повернення у Єрусалим, щоб відновити Божий храм, із ситуацією Божого народу в Анголі. Руїна, спричинена війною, відображає особистий досвід багатьох осіб цієї країни. Святіший Отець наголосив на правдивості слів, що війна може зруйнувати усе цінне: родини, спільноти, плоди важної людської праці, надії, які провадять і підтримують життя багатьох. «Заклик до повернення і відбудови Божої святині має особливе значення для кожного із нас. Святий Павло каже нам, що «ми є храмом Бога Живого» (2 Кор. 6,16)», – зазначив Вселенський Архиєрей, додаючи, що Господь кличе нас пізнати і усвідомити силу Його присутності у нас, прийняти дар Його любові і прощення та стати вістунами і свідками тієї милосердної любові у наших родинах і спільнотах, у щоденних обставинах нашого життя, як особистих так і політичних.

Далі Папа Венедикт ХVІ пригадав, що ця неділя в Анголі є вибрана як день молитви і жертви за примирення народу, вказуючи на те, що правдиве примирення може бути лише плодом навернення, переміни серця, нового способу мислення. Лише сила Божої любові може зробити нас переможцями над силами гріха і поділів. Христос подарував нам примирення і нове життя, коли ми ще були мертві нашими гріхами (див. Еф. 2,5).

Продовжуючи проповідь, Папа сказав, що він прибув до Африки саме для того, щоб звіщати прощення, надію і нове життя у Господі Ісусі. А заохочуючи вірних до молитви за примирення та єдність жителів усієї Африки, Папа додав, що ІІ Спеціальна Асамблея Синоду Єпископів для Африки буде присвячена темі: Церква в Африці на служінні примиренню, справедливості та миру. Папа підкреслив, що мешканці африканських країн отримали силу Святого Духа для того, щоб бути будівничими кращого майбутнього цього континенту. «У день вашого Хрищення ви отримали світло Христове», – промовив Папа, закликаючи бути вірними цьому дару, впевненими у тому, що Євангеліє здатне утвердити, очистити та ублагороднити глибокі людські цінності, присутні в африканській культурі та традиціях.

Світло вже прийшло у світ, але люди віддали перевагу темряві, оскільки їхні вчинки були злими. Якою ж густою в багатьох частинах світу є темрява?! Хмари зла, наголосив Святіший Отець, затемнили також і Африку, включаючи народ Анголи, особливо, коли подумаємо про війни, міжетнічні сутички, захланність, що нищить людське серце, поневолює бідних та позбавляє майбутні покоління ресурсів, необхідних для утворення надійнішого і справедливішого сусіпільства. Підлий дух егоїзму, який замикає людей самих у собі, розділяє сім’ї, провадить до гедонізму, до втечі від реальності у фальшиві утопії за допомогою наркотиків, до безвідповідального статевого життя, послаблення подружніх узів, розпаду сім’ї та до знищення невинних людських життів шляхом аборту.

На закінчення Вселенський Архиєрей наголосив: «Живіть, отже, згідно із правдою! Будьте свідками Святої Правди, яка чинить людей вільними!» А звертаючись до молоді Анголи й усіх молодих людей Африки, називаючи їх надією континенту, промовив: «Розпочинайте вже від сьогодні зростати у вашій дружбі з Ісусом, Який є дорогою, правдою і життям (див. Ів. 14,6). Шукайте Його волі щодо вас, щодня слухаючи Його слово і дозволяючи Його законові моделювати ваше життя і ваші стосунки. Таким чином станете мудрими та великодушними пророками спасаючої Божої любові; Церква потребує вашого свідчення! Не бійтесь великодушно відповісти на Боже покликання служити Йому, чи як священики, монахи і монахині, чи як християнські батьки, чи у будь-якій іншій формі служіння, які Церква вам пропонує».







All the contents on this site are copyrighted ©.