2009-03-19 14:06:25

"Африка покликана до надії". Проповідь Папи Венедикта XVI під час Служби Божої в Яунде


Свою проповідь Венедикт XVI розпочав, привітавши всіх, хто також, як і він, має небесним покровителем святого Йосифа, закликаючи для них особливу опіку цього святого на дорозі до Господа Ісуса Христа.

На основі біблійних читань Папа говорив про довір’я до Бога, звертаючи увагу на те, що прагненням кожної людини є бути свідком плодів своєї діяльності. Це прагнення може спонукати до помилкових кроків. Тож у наш час, коли багато-хто без скрупулів намагається будувати царство гроша, зневажаючи найубогіших, потрібно бути дуже уважним. «Африка взагалі і Камерун зокрема, перебуватимуть в небезпеці, якщо не визнають Правдивого Автора Життя! Брати та сестри Камеруну і Африки, ви, що отримали від Бога багато людських дарувань, дбайте про свої душі! Не дозвольте захопитися фальшивою славою та фальшивими ідеалами», – закликав Венедикт XVI.

Як і на інших континентах, сім’я в Африці переживає не найкращі часи. Зруйновані деякі цінності традиційного життя, змінилися взаємини між поколіннями. Молодь, не маючи постійної праці, шукажє надолуження у втечі до фальшивих та короткотривалих земних раїв, які не можуть запевнити тривкого щастя. Іноді, людина у Африці змушена вийти із себе самої, покинути все, що становило її внутрішнє багатство, стоячи перед викликами урбанізації, яка набрала великих темпів. Однак, підкреслив Святіший Отець, незважаючи на труднощі, не можна стверджувати, що часи є фатальними. Папа склав окрему похвалу та визнання великій праці, здійсненій численними асоціаціями, які заохочують життя віри та практику милосердя, розвиваючи проекти, що служать цілісному розвиткові людської особи.

Першочерговим завданням Святіший Отець назвав повернення до прийняття життя, як Божого дару. У Святому Письмі та в африканській традиції прихід дитяти є благодаттю, Божим благословенням. Тому смерть ніколи не повинна переважити над життям, за яким повинно бути останнє слово. «“Витривалий в надії, проти всякої надії”: чи не є це чудовою характеристикою християнина? Африка покликана до надії через вас і у вас!», – зауважив Венедикт XVI, пригадуючи, що кожен з нас має своє завдання у Божому плані.

«Як і святий Йосиф, не бійтеся узяти Марію, тобто не бійтеся любити Церкву. Марія, Мати Церкви, навчить вас іти за пастирями, любити ваших єпископів та священиків, дияконів та катехитів, і йти за тим, чого вони вас навчають і молитися в їхніх наміреннях», – сказав Папа, звертаючись далі з коротким словом до представників різних суспільних груп та церковних спільнот: сімей, наречених, тих, які посвятилися Богові в целібаті. Особливі слова Венедикт XVI скерував до батьків: «Любіть і шануйте своїх дружин, і з любов’ю та вашою помітною присутністю ведіть своїх дітей до Бога, де вони повинні бути». А звертаючись до молоді, Папа закликав не втрачати відвагу перед життєвими труднощами. Дітям, які не мають батька або живуть покинуті на вулиці, тим, які були насильно відділені від батьків, які зазнають надуживань чи насильно втягнені до збройних формувань, Святіший Отець пригадав: «Бог вас любить і не забуває, а святий Йосиф захищає! Взивайте до нього з довір’ям!» Свою проповідь Венедикт XVI закінчив побажанням Божого благословення. «Нехай Бог посилає вам благодать вірно прямувати до Нього!»







All the contents on this site are copyrighted ©.