2009-03-18 17:53:05

Святий Йосиф – приклад для наслідування. Проповідь Папи Венедикта XVI під час Вечірні з духовенством, мирянськими рухами та представниками інших конфесій Камеруну


У своїй проповіді Венедикт XVI звернув увагу на значення місця, в якому споруджена базиліка, тобто там, де була перша церква, споруджена місіонерами. «Це місце, – мовив Папа, – символічно включає у собі кожну маленьку частину вашої землі. А тому є у великій духовній близькості з усіма християнськими громадами, в яких ви виконуєте своє служіння». Звертаючись до представників різних груп духовенства, Венедикт XVI запропонував їм подивитися на свій стан у світлі покликання святого Йосифа.

Священикам Папа звернув увагу на те, що святий Йосиф є батьком, хоч не досвідчив тілесного батьківства. І хоч він не був біологічним батьком Ісуса, однак, здійснив у повноті роль батьківства. Тому що бути батьком, насамперед, означає бути служителем життя і зростання. Задля Христа святий Йосиф зазнав переслідувань, вигнання та вбогість, однак був вірним і мудрим служителем. Венедикт XVI також зупинився на важливості близькості з Ісусом Христом, як кореня священства та на служінні Пресвятої Євхаристії, як осередку священичого життя та місії.

Семінаристам та юнакам, які ще перебувають у сумнівах, Святіший Отець говорив про радість, що випливає з повного дарування себе на служіння Богові та Церкві. Богопосвяченим особам та членам церковних рухів Венедикт XVI пригадав, що Господь досить глибоко включив святого Йосифа до таїнства Воплочення і на його прикладі ми бачимо, як можна любити не беручи когось у своє володіння. Папа закликав членів церковних рухів бути уважними до тих, які їх оточують, передовсім, через діла милосердя, християнське та гуманістичне виховання молоді, через підтримку гідності та належного розуміння ролі жінки в суспільстві й іншими способами.

Богопосвячене життя є радикальним наслідуванням Христа, пригадав Венедикт XVI, а тому необхідно, щоб стиль життя вірно відображав те, чим людина живе, і щоб активна діяльність не стала причиною втрати глибокої ідентичності. Як приклад, що повинен стимулювати пошук святості життя, Святіший Отець пригадав постать отця Сімона Мпеке, який був першим дієцезіяльним священиком, що народився в Камеруні. «Вам відомо, як “босоногий місіонер” витратив усі свої сили у безкорисливій покорі, маючи на серці допомагати душам, не уникаючи турбот і труднощів матеріального служіння своїм ближнім», – зазначив Папа.

Зважаючи на присутність представників інших християнських конфесій, Святіший Отець вказав на те, що життя святого Йосифа пройшло у слухняності Божому слову, а це є недвозначним знаком для Ісусових учнів, які шукають єдності Церкви. Його приклад спонукує нас зрозуміти, що лише повністю віддавшись Божій волі, людина стає дієвим виконавцем Божого плану, Який бажає об’єднати всіх людей у одну родину, одну громаду, одну Церкву. «Дорогі друзі, члени інших християнських конфесій, цей пошук єдності Христових учнів є для нас великим викликом», – мовив Венедикт XVI, вказуючи на те, що це зобов’язує нас, насамперед, навернутись до Христа і дозволити Йому заволодіти нами.

Завершуючи, Святіший Отець скерував думку слухачів до Обручниці святого Йосифа, до Пречистої Діви Марії, Цариці Апостолів, покровительки Камеруну. «Їй ввіряю посвячення кожного і кожної з вас, ваше прагнення якнайвірніше відповідати на покликання, яке вам було дане і на місію, яка була вам довірена», – сказав Святіший Отець.







All the contents on this site are copyrighted ©.