2009-03-16 18:06:14

Завршија духовните вежви во Ватикан. Папата се заблагодари на кардиналот Аринце за неговита конкретна Теологија


Во Ватикан минатата недела завршија духовните вежби за големиот Пост који беа предводени од кардиналот Францис Аринце, во капелата „Редемторис Матер“ на кој учествува папата и римската Курија. Темата на медитацијата од префеткот на Конгрегацијата за Божјот Култ беше„Свештеникот го среќава Исуса и го следи“. По завршувањето, Папата ја искажа неговота голема благодарност на нигерискиот кардинал.
Со утринската молитва, која исто беше пеена, и медитацијата од страна на кардиналот Аринце, за тема имаше христијанското гледање на вечниот живот, и така беа завршени Духовните Вежб, кои беа почнати во првата неделата од големиот Пост. Потоа следуваше благодарност од Папата Бенедикт XVI:


Една од главните и убави функциј на Папата е да каже „благодарам“. Во овој момент сакам, во име на сите нас, од срце да кажам благодарам на кардиналот Аринце, за овие медитаци што ни ги даде. Не водеше просветлувајќи не, и ни помогна да го разгледаме нашиот свештенички живот. Неговата теологија не беше акробативна. Не ни понуди теолошки акробации, но ни даде една добро учење, добар леб за нашата вера... Словото Божје како вистинска храна. Најмногу тој збореше и проповедаше за словото Божје, читано конкретност во денешната жива Црква, од светите Отци се до катехизмот на Католочката Црква“

Не даде „една теологија апстрактна“, додаде Папата, но една теологија што „произлегува од еден здрв разум“. 

Се восхитувам и ми се допадна ова реално искуство од неговите 50 години свештенство, за кои он збореше и ни помогна со голема смелост да ја зацврстеме нашата вера. Искрените зборови, реални за нашито живот, и за нашетио свештенички однос. И се надевам дека овие зборови многу луѓе ќе ги прочитат и ќе ги сватат со срцето“

Папата исто така даде коментар за медитативната тема која бесе почетна „секогаш нов восхит за историјата на првите ученици“, барајќи од Исуса: „Учителе добри, каде живееш“? И тој им одговори: „ Дојдете и ќе виудете!“ 

„За да ‘видемтреба да ‘дојдеме’, треба да одеме и да го следеме Исуса, тој нас не претходи секогаш. Само одејќи и следејќи го Исуса, можеме да го видеме. Тој ни покажа каде живее Исус, каде е неговиот дом: во неговата Црква, во неговите Зборови, во Пресветата Еухаристија. Благодарам, превозвишени за вашите совети. Со нова смелост и радост повторно одеме према Велигден. И на сите вас ви посакувам добро да си го помнете големиот Пост и убав Велигден"

Директен разговор со кардиналот Аринце:
Искуството замене беше многу позитивно, ја видов заедницата на Папата и неговите најблиски соработници, кои створија една заедница на молитва и работа. Работата и молитвата прават едно, одат заедно. Гледав како сите медитира, молат, со Исуса помеѓу нив, секој ден беа клањања пред Пресветата Еухаристија, а слободното време секој го користеше во приватна молитва, се во тишина..

Која беше главната тема на Духовните Вежби? Што сакавте да му кажете на Папата и на Римската Курија?

Треба секој свештеник да го прихвати Исусовиот позив, кога ќе го средне го следи. Како првите апостоли остна со него оној ден и се него беа три години, а ние бараме начин да останеме со Исуса, така да целиот наш живот биде како жртва која е принесена на олтарот. Исуст треба да биде во средината, бидејќи секој свештеник што го среќава, го слди. Исус се неоѓа само верувајќи во него, и тој е во Црквата, во Пресветота Еухаристија. Исуса е во луѓето што ги среќава во Црквата, во луѓето што патат: во оние што имат потреба од правда, мир и солидарност. Исуса се наоѓа и во молитвата, Библијата каде што самиот Исус ни збори. Ова беше главната теме на духовните везби, Библијата и Литургијата како водичи

Папата за вас искажа голема благодарноист...

Навистина! Јас од страна на Папата сум многу признат за ова; барав да го поделам оној мој Исус, ако може да кажам вака, без големи очекувања како од некој голем професор, но барајќи, во Библијата и Литургијата како водичи,  да го следам Исуса и да го поделам тоа што можам. Овие зборовите на Папата мене ми дават една голема храброст, и јас од тоа се збогатувам духовно. И кога Оссерваторе Романо ќе објави, јас ќе си направам копија!
Ви благодарам и убаво да си го поминете големиот Пост!
Исто така и на вас и на сите наши слушатели им посакувам добра припрема за големемиот празник ВелигденAll the contents on this site are copyrighted ©.