2009-03-08 16:08:26

Молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктом XVI
8 березня 2009


Сьогодні, 8 березня, християни з багатьох країн світу зібрались на площі Святого Петра перед головним храмом Католицької Церкви. Опівдні Святіший Отець Венедикт ХVІ, з вікна своєї приватної бібліотеки, виголосив недільне повчання, проказав із зібраними Богородичну молитву «Ангел Господній» та уділив своє Апостольське благословення.

Розпочинаючи промову, Папа пригадав, що минулого тижня він, разом із своїми співробітниками, членами Римської Курії, робив реколекції, тобто, духовні вправи. Вселенський Архиєрей зазначив, що ті кілька днів були для нього часом тиші і молитви, періодом, коли серце і розум мали змогу цілковито посвятитись Господу Богу, слуханню Його Слова, роздумам над спасенними таїнствами Ісуса Христа. Папа прирівняв час духовних вправ до євангельської події на Таворській горі, коли Спаситель узяв із собою Петра, Якова та Івана, і під час молитви переобразився перед ними. Латинська Церква у цю неділю запрошує своїх вірних призадуматись саме над цим біблійним уривком із 9-ї глави Євангелії Святого Марка. За словами Святішого Отця, Спаситель хотів, щоб Його учні, зокрема ті, яким буде доручений безпосередній провід молодої християнської спільноти, пізнали Його божественну славу, і щоб це допомогло їм належно пережити події на Голготі.

Папа також підкреслив, що Переображення Ісуса є, в дійсності, досвідом молитви (див. Лк.9, 28-29). Молитва досягає своєї кульмінаційної точки і стає джерелом внутрішнього світла тоді, коли людський дух зближається до Бога. Вийшовши на гору Тавор, Ісус поринає у споглядання Божого задуму любові, Який посилає Свого Улюбленого Сина у світ, щоб Ним спасти людство. Поруч із Христом з’явились Ілля та Мойсей, щоб зазначити, що Святі Писання були однозгідними у звіщенні таїнства Його Пасхи, тобто того, що Христос повинен страждати і померти, щоб увійти у Свою славу (див. Лк. 24, 26-46). У той момент Спаситель споглядав Хрест, найбільшу жертву, необхідну для того, щоб звільнити нас від рабства зла та гріха. І ще раз у своєму серці повторив «Амінь», виявляючи готовність сповнити задум Небесного Отця. І подібно, як це сталось після Хрищення у Йордані, із неба були дані знаки Божого уподобання: світло, яке перемінює, переображає Ісуса, і голос, який називає Його Улюбленим Сином.

Молитва, разом із постом і милосердям, є основою нашого духовного життя, наголосив Святіший Отець, заохочуючи вірних, особливо у Великому Пості, знайти час на тишу, можливо, й на духовні вправи, щоб переглянути своє життя у світлі Божого задуму спасіння.

Уділивши зібраним своє Апостольське благословення, Папа Венедикт ХVІ також пригадав, що дата 8-го березня запрошує нас призадуматись над становищем жінки і відновити наші зусилля, спрямовані на те, щоб завжди і всюди, кожна жінка могла гідно жити і виявляти в повноті свої можливості, отримуючи повну пошану до своєї гідності. У цей день Вселенський Архиєрей молився за усіх жінок, щоб вони були дедалі більше шановані у своїй гідності і належно оцінені у своїх позитивних можливостях.

А на закінчення Єпископ Риму попросив вірних підтримати його своїми молитвами під час подорожі до Африки, в Камерун та Анголу, що розпочнеться 17 березня і триватиме до 23 березня.







All the contents on this site are copyrighted ©.