2009-02-08 14:15:38

Недільна молитва з Папою Венедиктом XVI на площі Святого Петра у Ватикані
8 лютого 2009


Сьогодні, 8 лютого, на молитву «Ангел Господній» із Папою прибула велика кількість вірних з Риму та різних регіонів Італії, а також паломники з інших країн світу. Богородичній молитві «Ангел Господній» та Апостольському благословенню передувало повчання, яке Вселенський Архиєрей щонеділі виголошує з вікна своєї приватної бібліотеки до вірних, зібраних на площі Святого Петра у Ватикані. У своїй сьогоднішній катехизі Святіший Отець зупинився над темою людської недуги, опираючись на біблійному уривку із першої глави Євангелії від Святого Марка, що саме у цей день читався під час Святих Літургій у церквах латинського обряду. На початку Папа зазначив, що Спаситель, після проповідування Доброї Новини у синагозі Капернауму, оздоровив багатьох недужих, розпочинаючи від тещі апостола Петра. Ввійшовши у його дім і побачивши хвору жінку, Ісус подав їй руку і підвів її з постелі. Як наголосив Святіший Отець, зцілення хворих займає значну частину прилюдної діяльності Месії і запрошує нас ще раз роздумати над значенням і цінністю хвороби у різних життєвих ситуаціях, у які може потрапити людина. Папа пригадав, що маємо ще й іншу нагоду, щоб призадуматись над цією темою, адже у середу, 11 лютого, у празник Пресвятої Діви Марії з Люрду, відзначатимемо Всесвітній День Хворого.

Незважаючи на те, що хвороба є частиною життя кожного із нас, людині дуже важко до неї призвичаїтися, і не лише з причини, що недуга часто є важкою, але, особливо, через те, що ми створенні для життя. Зрозуміло, що наш «внутрішній інстинкт» спонукає нас до думки, що Господь є повнотою життя, а навіть більше, – вічним і досконалим Життям. Коли нас торкається хвороба, то наші молитви видаються не вислуханими, тому в нас зроджується сумнів і ми засмучено запитуємо самих себе: «Якою є Божа воля»? За словами Святішого Отця, сьогоднішній євангельський уривок дає нам відповідь на це запитання, цитуючи як приклад, зокрема, 34 стих 1 глави з Євангелії від Марка: «І він оздоровлював чимало недужих на різні хвороби, а й бісів багато вигнав». Ісус не залишає сумніву: Бог, обличчя Якого Він нам об’явив, є Богом життя, Який звільняє нас від усякого зла. Ці оздоровлення є знаками: вони ведуть до Бога і вказують, що справжньою і найглибшою хворобою людини є відсутність Бога, джерела істини й любові. І тільки примирення з Господом може дарувати повне зцілення, справжнє життя, бо життя без любові та без істини не було би життям. Боже Царство – це, власне, присутність правди та любові і, таким чином, є зціленням у глибині нашого єства.

«Завдяки дії Святого Духа, діяльність Ісуса продовжується в місії Церкви. Через Святі Тайни Христос передає Своє життя численним братам і сестрам», – наголосив Папа Венедикт ХVІ, підкреслюючи також великий вклад християнських спільнот, особливо священиків, монахів та монахинь, які у різних частинах нашої планети з братньою любов’ю надають медичну опіку потребуючим. «Молімось за усіх хворих, особливо за дуже важко хворих, які в жодний спосіб не можуть подбати про себе самих, але цілковито залежні від опіки інших: щоб кожен з них, в опіці тих, які є поруч, міг відчути силу Божої любові і багатство Його благодаті, що спасає. Маріє, – здоров’я недужих, молися за нас», – цими слова закінчив свою промову Папа Венедикт ХVІ.

Після молитви «Ангел Господній» та уділення зібраним вірним Апостольського благословення, Вселенський Архиєрей виявив своє занепокоєння політичним напруженням, яке останніми тижнями сколихнуло Мадагаскар і спровокувало народні заворушення та маніфестації. З того приводу, єпископи острову оголосили неділю 8 лютого днем молитви за національне примирення і соціальну справедливість. У цей важкий для народу Мадагаскару період Папа закликав з’єднатись у молитві з католиками того краю, поручаючи Господеві усіх тих, які загинули під час перебігу масових заворушень, випрошуючи у Нього, за посередництвом Пресвятої Богородиці, повернення злагоди та спокою у державі.







All the contents on this site are copyrighted ©.