2008-12-10 13:45:12

Загальна аудієнція з Папою Венедиктом XVI
10 грудня 2008


Темою загальної аудієнції Папи Венедикта XVI, що пройшла у середу, 10 грудня 2008 р., в залі ім. Папи Павла VI у Ватикані, була сутність святої Церкви, життя якої здійснюється через Святі Тайни. Святіший Отець далі вів свої катехизи, у яких розглядає різні аспекти вчення святого апостола Павла.

Святе Хрищення, через яке ми стаємо членами Церкви, є участю у Христових смерті та воскресінні. У ньому ми вмираємо для гріха і воскресаємо з Христом до життя в містичній єдності з Ним. Обмиті у водах Хрищення, ми стаємо освяченими та виправданими, ми «зодягаємось в Христа». Через Хрищення вірний стає «новим створінням», оновленим Святим Духом, і тим самим Духом він включений у одне містичне Христове тіло – Церкву. Венедикт XVI звернув увагу на те, що про отримання Хрищення ми можемо говорити лише в пасивній формі: «я охрищений». Це свідчить про те, що ніхто не може сам себе христити, сам по собі стати християнином. «Від Церкви ми отримуємо віру, Хрищення, – підкреслив Папа, – тож ніколи не зможемо стати християнами, якщо не дозволимо, щоб вона нас формувала».
«Церква не є лише корпорацією, як держава. Вона є Тілом. Не є організацією, але – організмом», – пригадав Венедикт XVI.

Життя Церкви живиться і будується у Святій Тайні Євхаристії. Згідно з навчанням Апостолів, християнська спільнота далі чинить те, що Ісус зробив під час Тайної Вечері, коли узяв хліб та вино, поблагословив їх і дав учням, щоб їли та пили. Таким чином, ми спогадуємо пам’ять Пасхального Таїнства, а, одночасно, – маємо передсмак майбутнього райського бенкету, який очікуємо з другим Христовим приходом. Пресвята Євхаристія є печаттю єдності між Христом та його нареченою – Церквою, і на основі роздумувань над цим містичним зв’язком святий Павло розвиває своє вчення про суть християнського подружжя.







All the contents on this site are copyrighted ©.