2008-09-22 16:11:36

Марійська молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктом ХVІ 21 вересня 2008 року


У неділю, 21 вересня, опівдні Папа зустрівся із вірними, зібраними у Кастель Гандольфо. Розпочинаючи свою недільну катехизу Святіший Отець пригадав, що у день його вибору на апостольський престол, він, звертаючись до багатотисячного натовпу вірних на Площі Святого Петра, спонтанно представив себе як працівника Господнього винограднику. А у Євангелії, що вчора читали у римо-католицьких храмах, Христос розповідає про доброго господаря, який у різну пору дня виходив, щоб найняти робітників до свого виноградника. А ввечері добрий власник, винагороджуючи кожного працівника однаковою платнею, натрапив на нерозуміння тих, які трудились найдовше. Динарій, що отримав кожен із працівників, – це вічне життя, дарунок, який Господь призначив усім людям, кожному із нас. Вселенський Архиєрей зазначив, що із того євангельського уривку ми повинні зрозуміти, що ті, яких вважають «останніми», і які це покірно приймають, стають «першими», у той час, як «перші» можуть стати «останніми». Для нас першим повчанням цієї притчі є сам факт, що господар не толерує, так би мовити, безробіття, він щоразу запрошує до праці тих, кого зустрічає без діла, бажає, щоб усі посвятились праці у його винограднику. І в дійсності, бути покликаним – це вже перша винагорода: мати змогу працювати у Господньому винограднику, Йому служити, співпрацювати у Його ділі є неоціненною винагородою за будь-які труди. «Але це розуміє лише той, хто любить Господа і Його Царство, натомість, той, хто працює тільки за платню, ніколи не зрозуміє цінності цього безцінного дару», – наголосив Папа.
Святіший Отець підкреслив, що притчу про доброго господаря записав святий Євангелист Матей, апостол Ісуса Христа, літургійний спомин якого, Латинська Церква відзначала саме вчора, додаючи, що святий Матей особисто пережив подібний досвід. Він, ще до того, як Христос його покликав на апостола, виконував службу збирача мита, за що люди вважали його явним грішником, тим, який знаходиться поза «Господнім виноградником». Проте, усе змінилось у той момент, коли повз нього пройшов Спаситель і сказав: «Іди за Мною». Матей піднявся і пішов за Христом. Бувши митником, відразу став учнем Ісуса, із «останнього» став «першим», завдяки Божій логіці, що є відмінною від людської. «Думки бо Мої – не ваші думки, і дороги ваші – не Мої дороги, – слово Господнє» (Іс.55,8).
Далі Папа Венедикт ХVІ звернувся до повчань із листів святого Павла, якому присвячений цей ювілейний рік, наголошуючи на тому, що також і Апостол Народів був покликаний Господом працювати у Його винограднику. А після повчання вірні разом із Папою проказали Богородичну молитву «Ангел Господній» та отримали його Апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.