2008-04-26 10:26:01

Великоднє послання Urbi et Orbi Вселенського Архиєрея Венедикта XVI


«Resurrexi, et adhuc tecum sum. Alleluia! – Я воскрес і назавжди з тобою. Алилуя!» Дорогі брати й сестри, Ісус розп’ятий і воскреслий сьогодні повторює нам цю радісну вістку: це – пасхальна вістка. Приймімо її з внутрішнім подивом та вдячністю!

«Resurrexi, et adhuc tecum sum – Я воскрес, знову і назавжди я з тобою». Ці слова, взяті з давньої версії 138 Псальма, лунають на початку сьогоднішньої Служби Божої. У них, при сході сонця Пасхи, Церква розпізнає голос самого Ісуса, який воскресаючи з мертвих, звертається до Отця, переповнений щастям і любов’ю та звіщає: Отче мій, ось Я! Я воскрес, я знову є і завжди буду з Тобою, Твій Дух мене ніколи не залишив. Таким чином, наново можемо зрозуміти також і інші висловлювання Псальма: «Коли вийду на небо – ти єси там, коли зійду до аду – ось ти /…/ Навіть темрява для тебе не є темною; і ніч ясна, немов день, для тебе темрява – як світло!» (Пс 138,8,12). Правда, під час урочистого Пасхального чування темрява стає світлом, ніч уступає дорогу незахідному дневі. Смерть і воскресіння Воплоченого Божого Слова є подією неперевершеної любові, це перемога Любові, яка звільнила нас від рабства гріха і смерті. Вона змінила хід історії, наповнюючи людське життя незгладним і оновленим сенсом та цінністю.

«Я воскрес, і є знову й назавжди з Тобою». Ці слова запрошують нас споглядати на воскреслого Христа, наново озвучуючи їх у нашому серці. Своєю відкупительною жертвою Ісус з Назарету зробив нас усиновленими Божими дітьми, так що тепер також і ми можемо включитись у таємничий діалог між Ним та Отцем. Пригадується те, як одного дня Він сказав своїм слухачам: «Все передане Мені моїм Отцем, і ніхто не знає Сина, крім Отця, і Отця ніхто не знає, крім Сина, та кому Син схоче відкрити» (Мт 11,27). У цій перспективі зауважуємо, що ствердження, скероване воскреслим Ісусом до Отця, – «Відтепер і назавжди я з Тобою» – немов відбиток, стосується також і нас, «дітей Божих і співспадкомців з Христом, якщо дійсно беремо участь в Його стражданнях, щоб стати учасниками Його слави» (пор. Рм 8,17). Завдяки смерті і воскресінню Христа, також і ми сьогодні воскресаємо до нового життя, і єднаючи наш голос з Його голосом, звіщаємо бажання назавжди залишатися з Богом, нашим безмежно добрим і милосердним Отцем.

Таким чином, ми входимо у глибину пасхального таїнства. Захоплююча подія Ісусового воскресіння по-суті є подією любові: любові Отця, який видає Сина для спасіння світу; любові Сина, що віддає Себе за нас волі Отця, любові Святого Духа, що воскрешає Ісуса з мертвих у Його переображеному тілі. І ще: любов Отця, що знову обіймає Сина, огортаючи Його своєю славою; любов Сина, Який силою Святого Духа повертається до Отця, зодягнений у нашу переображену людськість. Із сьогоднішнього свята, що дозволяє нам наново пережити абсолютний і особливий досвід Ісусового воскресіння, лунає заклик навернутися до Любові; приходить запрошення жити, відкидаючи ненависть та егоїзм і покірно іти за Агнцем, заколеним задля нашого спасіння, наслідувати «лагідного і покірного серцем» Відкупителя, що є «полегшою для наших душ» (пор. Мт 11,29).

Брати й сестри, християни кожної частини світу, чоловіки та жінки із серцем, щиро відкритим на істину! Нехай ніхто не замикає серця перед всемогутністю цієї любові, що визволяє! Ісус Христос помер і воскрес за всіх: Він – наша надія! Правдива надія для кожної людської істоти. Сьогодні, подібно як і Своїх учнів у Галилеї, перед тим, як повернутися до Отця, воскреслий Ісус також і нас посилає всюди як свідків Своєї надії, і запевняє нас: Я з вами завжди, в усі дні, аж до кінця світу (пор. Мт 28,20). Зупиняючи погляд нашого серця на прославлених ранах Його переображеного тіла, можемо збагнути сенс та цінність терпіння, можемо загоїти численні рани, якими людство далі кровоточить також і у наші дні. У Його прославлених ранах розпізнаємо незнищимі знаки безмежного Божого милосердя, про яке говорить пророк: Він – той що зціляє рани сокрушених сердець, Який захищає слабких і звіщає свободу невільникам, Який втішає засмучених і замість траурної одежі роздає олію радості, на місце сумного серця – пісню прослави (пор. Іс 61,1.2.3). Якщо приблизимося до Нього з покірним довір’ям, у Його погляді знайдемо відповідь на найглибше прагнення нашого серця: пізнати Бога і зав’язати з Ним життєдайні стосунки, щоб Він своєю ж любов’ю переповнив наше життя і наші міжособові та суспільні стосунки. Саме тому людство потребує Христа: у Ньому, нашій надії, «ми були спасенні» (пор. Рм 8,24).

Скільки ж то разів стосунки між однією особою та іншою, між групою та групою, між одним та іншим народами, замість любові, позначені егоїзмом, несправедливістю, ненавистю, насильством! Це – відкриті й болючі рани людства у кожному кутку планети, навіть якщо часто невідомі або свідомо приховувані; це рани, які розривають душі і тіла наших незліченних братів і сестер. Вони очікують, щоб бути загоєними і вилікуваними прославленими ранами воскреслого Господа (пор. 1Пт 2,24-25) і солідарністю тих, які за Його прикладом та в Його ім’я, чинять діла любові, дієво трудяться задля справедливості та розсіюють навколо себе світлі знаки надії у місцях, скривавлених конфліктами, і всюди, де гідність людської особи й надалі погорджена і зневажена. Бажано, щоб саме там помножувалися свідчення злагоди і вибачення!

Дорогі брати й сестри, дозвольмо, щоб нас просвітило яскраве світло цього урочистого Дня; із щирим довір’ям відкриймося воскреслому Христові, аби оновлююча сила пасхального Таїнства проявилася в кожному з нас, в наших родинах, містах та народах. Проявилася в кожній частині світу. Як у цей момент особливо не думати про деякі африканські регіони, такі як Дарфур і Сомалі, про багатостраждальний Близький Схід, а особливо – Святу Землю, Ірак, Ліван, і, врешті, – про Тибет, регіони, для яких заохочую пошук розв’язок, що збережуть добро і мир! Випрошуймо повноту пасхальних дарів, за заступництвом Пречистої Діви Марії, яка, після того, як спільно із своїм невинним Сином ділила страждання мук і розп’яття, пережила також невимовну радість Його воскресіння. Нехай же вона, з’єднана з Христом у славі, захищає нас і провадить нас дорогою братерської солідарності і миру. Ось мої пасхальні побажання, які скеровую до вас, тут присутніх і до всіх чоловіків та жінок кожної країни та континенту, що єднаються з нами через радіо та телебачення. Благодатного всім Великодня!







All the contents on this site are copyrighted ©.