2008-04-21 14:49:51

Проповідь Святішого Отця Венедикта XVI під час Святої Літургії в Нью-Йорку, 20 квітня 2008


Головною темою проповіді Святішого Отця була свобода. Папа підкреслив, що всі зовнішні структури Церкви повинні служити її внутрішній єдності у Христі. Ця єдність ґрунтується на авторитеті апостолів та слухняності віри. Сьогоднішнє суспільство, яке понад усе виставляє особисту свободу, неохоче приймає слова «послух» та «авторитет», сказав Венедикт XVI, зазначаючи: «Однак, у світлі нашої віри в Ісуса Христа, який є дорогою, правдою та життям, зауважуємо повний сенс, цінність і красу цих слів». Папа пригадав, що, згідно з Євангелієм, справжню свободу можна осягнути лише через самовідречення. Вона вимагає відречення від гріха, що ослаблює волю. «Справжня свобода є даром Божої благодаті, плодом навернення на Його правду, яка нас визволяє».

Папа пригадав, що католики в США втішаються не лише свободою визнавання і практикування своєї віри, але можуть брати повну участь у суспільному житті. А тому, вносячи до суспільної дискусії свої етичні переконання, повинні співпрацювати із співвітчизниками над формуванням демократичного суспільства. Потрібно розумно користуватися свободою, щоб будувати майбутнє, повне надії. Необхідно перемогти поділ між вірою та життям, в тому числі і політичним. Святіший Отець вказав на те, що в Христі має основу незмінна істина, яка може гарантувати пошану до гідності і прав кожної людини, зокрема – і найбільш безборонної, якою є дитина в лоні матері.







All the contents on this site are copyrighted ©.