2008-03-26 15:48:02

Загальна аудієнція з Папою Венедиктом XVI
26 березня 2008


У середу, 26 березня, Папа Венедикт XVI провів чергову загальну аудієнцію, яка вперше цього року відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. (Протягом зимового періоду зустрічі Святішого Отця з вірними відбувалися в залі ім. Павла VI).

Нав’язавши до літургічного періоду, а в Церкві латинського обряду, яка минулої неділі відсвяткувала Урочистість Воскресіння Господа, це – «Октава Пасхи», свою катехизу Венедикт XVI розпочав цитатою з «Символу віри»: «І воскрес на третій день згідно з Писанням», зазначаючи, що кожного разу, коли проказуємо ці слова, відновляємо визнання віри у Христове Воскресіння, подію, яка є ключем розуміння всього, що відбувається в Церкві, і яка щоразу уприсутнюється під час Євхаристійного Богослуження.

«Дорогі брати й сестри, ми повинні постійно відновлювати нашу приналежність до Христа умерлого і воскреслого за нас: Його Пасха є також нашою Пасхою, тому що у воскреслому Христі нам дано певність нашого воскресіння», – сказав Папа, додаючи, що новина про Христове воскресіння ніколи не старіє, бо Ісус завжди живий, як і Його Євангеліє. Протягом історії багато людей віддали своє життя за якусь справедливу річ, але залишилися мертвими. Смерть Ісуса показує безмірну любов, якою Він нас полюбив, але Його воскресіння є найпевнішим доказом нашого спасіння. Тому потрібно постійно наголошувати на цій фундаментальній правді нашої віри. Послаблення віри у воскресіння Ісуса послаблює свідчення віруючих, і навпаки. «Хіба не впевненість в тому, що Христос воскрес, надає відваги, пророчої сміливості і витривалості мученикам кожної епохи?» – вів далі Святіший Отець, навівши слова святого апостола Павла в Посланні до Коринтян: «Якщо Христос не воскрес, то марна наша проповідь, марна віра наша». Але Він воскрес, і це є вісткою, яку цими днями постійно чуємо: Христос воскрес, Він живий і ми можемо з Ним зустрітись.

І після свого Вознесіння Ісус, як і обіцяв, далі залишається між своїми друзями. Просвічені Святим Духом перші християни без страху проголошували пасхальну вістку, і ця вістка, від покоління до покоління, дійшла аж до наших днів, і кожного року з новою силою наново звучить під час Великодня.

Далі Папа звернув увагу на те, що до особливої зустрічі з воскреслим Христом нас запрошує Літургія. Так, наприклад, у середу Октави Пасхи у католицьких храмах латинського обряду чуємо уривок з Євангелії від Луки, у якому розповідається про двох учнів Ісуса, які після розп’яття Учителя, зі смутком і розчаруванням повертаються з Єрусалиму до Емаусу. По дорозі до них підійшов Ісус, та вони його не впізнали. Під час подорожі Спаситель пояснював учням Священні Писання, у яких йшлося про те, що Христові потрібно було страждати. Навчання Ісуса, пояснення пророцтв, для учнів було несподіваним об’явленням, яке додавало сили. Тепер усе здавалося зрозумілим, спрямованим саме до цього моменту. Як розповідає далі святий Лука, коли подорожні прийшли до села, Ісус вдав, ніби збирається іти далі, але учні вмовили, аби Він залишився з ними. І коли вони були за столом, Спаситель взяв хліб, поблагословив, переломив і дав його учням. І тоді вони впізнали Його.

«Протягом всього літургійного року, особливо під час Великого та Світлого Тижнів, Господь є з нами в дорозі і пояснює нам Писання, допомагає нам зрозуміти цю тайну: все говорить про Нього. І від цього повинні палати наші серця, щоб могли відкритися також наші очі. Господь з нами, Він показує нам правдиву дорогу», – сказав Венедикт XVI, додаючи, що подібно до учнів з Емаусу, ми сьогодні також розпізнаємо присутність Ісуса у «ламанні хліба». Це ламання хліба – згадка про першу Євхаристію під час Тайної Вечері, коли Ісус, переламавши хліб, передвістив свою смерть і воскресіння, віддаючи Себе самого учням. «Кожної неділі громада (вірних) переживає Господню Пасху і приймає від Спасителя Його заповіт любові і братерського служіння. Дорогі брати й сестри, нехай радість цих днів зміцнить нашу вірну приналежність до Христа розп’ятого і воскреслого. Передовсім, дозвольмо, аби нами заволодів чар Його Воскресіння. Нехай допоможе нам Пречиста Діва Марія бути вісниками світла і радості Пасхи для багатьох наших братів», – закінчив свою катехизу Венедикт XVI, ще раз побажавши всім радісного Великодня.







All the contents on this site are copyrighted ©.