2008-03-10 15:33:15

Початок Великого Посту згідно з старим календарним стилем


Сьогодні християни, які дотримуються юліянського календаря, а це, зокрема, й греко-католики та православні в Україні, розпочали Великий Піст. Це є час, коли людина через духовний подвиг та покаяння готується до зустрічі найбільшого християнського свята – Воскресіння Господа Нашого Ісуса Христа. Роздумуючи над Христовими стражданнями і смертю, маємо нагоду краще збагнути безмежну Божу любов та відкрити своє серце на плоди Його славного воскресіння, що є перемогою над смертю та гріхом.

З нагоди початку Великого Посту вважаємо за потрібне пригадати, що згідно з рішенням Синоду єпископів УГКЦ, її вірні зобов’язані зберігати такий піст:

1. Стримуватись від м'ясних страв в усі п'ятниці року, за винятком загальниць і празників.
2. Стриматись від м'ясних і молочних страв в перший день Великого Посту та у Велику П'ятницю.

Церква звільняє від посту тих, що мають для цього оправдані причини, а саме: не зобов'язані постити: діти, що ще не закінчили 14-го року життя та похилі віком люди, що вже закінчили 59 років життя; хворі, та ті, що одужують після важкої хвороби, вагітні жінки та матері, що годують немовлят, ті, що важко працюють, вбогі, що живуть з милостині або їдять те, що їм подають у лікарнях чи домах для похилих віком, ті, що не можуть легко знайти пісних харчів, а також такі, що живуть і харчуються у чужих. Крім того від посту можуть звільнити єпископи й парохи, а сповідники можуть це зробити у сповідальниці.

Похвальними є також інші додаткові практики та обмеження, які кожен може добровільно постановити дотримуватись, але не можна примушувати інших до таких практик.

Зауважимо, що піст – це не тільки не їсти м'ясо у дні, встановлені Церквою, але також – стриматись, наприклад, від алкогольних напоїв, чи навіть і від паління. Слід пригадати, що під час Великого Посту заборонено влаштовувати публічні розваги з танцями.

Сучасні приписи посту, в порівнянні до тих, що були в минулому, дуже лагідні, але Церква закликає всіх своїх членів, молодь і дорослих, до добровільних самовідречень. Піст має на меті осягнути перевагу духа над тілом, але, розуміється, без жодної шкоди для тілесного здоров'я, тому потрібно остерігатися нерозумного нищення самого себе.

Треба пам’ятати, що головнішим є духовний піст, який полягає в тому, щоб перемагати грішні звички, вдосконалювати нашу любов до Бога та до ближніх, а піст тілесний повинен нам у цьому допомогти.

Особливе місце в житті як церковної спільноти, так і кожного християнина зокрема, у даному періоді займають покаянні богослужіння і молитви. Пригадаємо також, що церковний припис принаймні один раз в році приступати до Святих Тайн Сповіді і Євхаристії зобов’язує виконати це саме у Великопосному або Великодньому часі.







All the contents on this site are copyrighted ©.