2008-02-27 17:26:12

Загальна аудієнція з Папою Венедиктом  XVI у середу 27 лютого
2008 року: підсумок катехиз про святого Августина


Під час загальної аудієнції з прочанами, яка відбулась 27 лютого, Святіший Отець Венедикт XVI підсумував свої розповіді про одного з найвизначніших Отців Церкви - святого Августина, які він розпочав ще 9 січня.

Аудієнція проходила двома етапами: спочатку в базиліці святого Петра у Ватикані Папа привітав італійською, французькою, англійською, німецькою та іспанською мовами тисячі прочан, яким не знайшлось місця в залі імені Папи Павла VI, де Венедикт XVI провів свою чергову катехизу для приблизно 11-ти тисяч паломників.

Святіший Отець висловив свою особисту набожність до святого Августина, підкресливши, що з цим великим святим, якого почитає Церква як Заходу, так і Сході, пов’язане все його життя, як богослова й пастиря, а ще перед тим – як людини й священика. Венедикт XVI також ствердив, що обидві його перші енцикліки - “Deus caritas est” і “Spe salvi” – тісно пов’язані з богословським вченням святого Августина.

Папа нагадав, що святий Августин, навернений до віри у Христа, що є Істиною й Любов’ю, слідував за Ним протягом усього свого життя, і що він є зразком для кожної людини, яка шукає Бога. «Також і в наші часи, - сказав Святіший Отець, - людство потребує пізнати і, понад усе, жити цією фундаментальною дійсністю: Бог є любов і зустріч із Ним – це єдина відповідь на неспокої людського серця. Це серце заселює надія, хоч, можливо, ще неясна і неусвідомлена багатьма нашими сучасниками, але яка для нас, християн, уже сьогодні відкриває майбутнє».

Святий Августин - один із найбільших навернених людей в історії християнства. У своїй книзі «Сповіді» він залишив опис свого внутрішнього досвіду навернення, який тривав протягом усього його життя і який можна поділити на три етапи.

Перший полягає в поступовому наближенні до християнства, дійсності, яку він зачерпнув від своєї матері Моніки, і, не зважаючи на аморальне життя в молодому віці, християнське виховання залишило сліди в його душі. Шукання істини й Бога завершилось хрищенням.
«Бог не є далеко, - ствердив Папа, - бо Він наблизився до людей, ставши одним із нас. Віра в Христа привела до звершення пошуки святого Августина на шляху істини. Цим шляхом маємо крокувати з відвагою та, одночасно, з покорою, з відкритістю до постійного очищення, яке потрібне кожному із нас».

Після хрищення, яке святий Августин отримав 387 року в Мілані від святого Амброзія, у його житті розпочався другий етап. Він повернувся до рідної Північної Африки, де заснував невеликий монастир, посвятившись молитві, роздумуванням і студіям, але через три роки святий Августин прийняв священичі свячення і повернувся до активного служіння вірним, передаючи свій глибокий духовний досвід.

Останній етап святого єпископа Гіпони позначений глибокою покорою перед Господом, яка привела його також і до інтелектуальної покори, з якою він піддав критичній оцінці свої численні духовні твори, щоб, таким чином, впровадити свою богословську думку у віру Церкви.

Святий Августин казав, що молитва – це вираз бажання. «Ми повинні очистити наші прагнення, наші надії, - наголосив Папа, - щоб прийняти Божу ніжність. Помолімось, щоб кожного дня, наслідуючи приклад святого Августина, ми зустрічали Господа нашого Ісуса Христа, усвідомлюючи, що Ісус Христос – це єдиний Спаситель, Той, Хто дарує нам нову радість, нове життя».

Святіший Отець Венедикт XVI закінчив загальну аудієнцію молитвою «Отче наш» і Апостольським благословенням, яке лине тепер до кожного і кожної з вас, дорогі брати й сестри: RealAudioMP3








All the contents on this site are copyrighted ©.