2008-02-11 12:48:21

Молитва «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI
10 лютого 2008 р.


У неділю, 10 лютого 2008 р., що згідно з григоріянським календарем була першою неділею Великого Посту, Папа Венедикт XVI провів традиційну полудневу молитву «Ангел Господній» на площі святого Петра у Ватикані.

Промовляючи з вікна приватної бібліотеки до вірних, зібраних перед ватиканською базилікою, Святіший Отець пригадав, що минулого тижня вірні «ввійшли у Великий Піст». «Що ж означає “ввійти у Великий Піст”? – запитав Венедикт XVI, – Це означає розпочати час особливого старання в духовній боротьбі, яка протиставляє нас злу, присутньому у світі, у кожному з нас і довкола нас. Тобто подивитися злу в обличчя і приготуватися боротися проти його наслідків, а найперше, – проти його причин, аж до першопричини, якою є сатана». Це означає не скидати проблему зла на інших, на суспільство чи Бога, але визнати і власну відповідальність, бути свідомим її. Тому для нас, християн, звучить постійне Ісусове запрошення взяти свого хреста і йти за Ним, покірно і з довірою. «“Хрест”, яким би важким він не був, не є синонімом біди, нещастя, якого потрібно уникнути всіма можливими способами, він є нагодою взятися за наслідування Ісуса і, таким чином, здобути силу для боротьби проти гріха і проти зла», – вів далі Папа, додаючи, що ввійти у Великий Піст означає відновити особисте і спільнотове рішення разом з Христом протиставитися злу. «Дорога Хреста є, насправді, єдиною, яка провадить до перемоги любові над ненавистю, співчуття над егоїзмом, миру над насильством».

Іншою темою, до якої нав’язав Святіший Отець, була 150-та річниця появ Пречистої Діви Марії у Люрді. Чотири роки після проголошення Догми про Непорочне Зачаття блаженним Пієм ІХ, Пречиста Діва Марія з’явилася святій Вернадеті Субіру. Перша поява була 11 лютого 1858 року. Згодом були інші, супроводжувані надзвичайними явищами, і врешті Пресвята Діва попрощалася з молодою візіонеркою, сказавши на місцевому діалекті «Я є Непорочне Зачаття». «Послання, яке Пресвята Діва Марія продовжує поширювати в Люрді, відкликається до слів, які промовив Ісус, розпочинаючи прилюдну місію і які ми часто чуємо у ці дні Великого Посту: “Наверніться і віруйте в Євангеліє”, моліться і чиніть діла покаяння», – сказав Венедикт XVI, закликавши вірних прийняти це запрошення Пресвятої Діви Марії.
«Пречистій Діві Марії ввіряємо також хворих і тих, які з любов’ю ними опікуються», – вів далі Папа, пригадавши про те, що 11 лютого, в свято Матері Божої Люрдської, відзначається також Всесвітній день хворого, тому Венедикт XVI окремо привітав паломників, що прибули до Риму, щоб взяти участь у Святій Літургії, яку з цієї нагоди у базиліці Святого Петра відслужить кардинал Лозано Барраґан, Президент Папської ради душпастирства охорони здоров’я. «Я, на жаль, не зможу зустрітися з ними, адже сьогодні ввечері розпочинаю Духовні Вправи, але в тиші і скупченню молитимуся за них і за всі потреби Церкви та світу», – закінчив недільну катехизу Венедикт XVI, подякувавши також тим, які за нього моляться, а тоді проказав з вірними молитву «Ангел Господній» та уділив своє апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.