2008-01-23 17:46:48

Загальна аудієнція з Папою Венедиктом XVI
23 січня 2008


«Дорогі брати і сестри, ми відзначаємо Тиждень молитов за єдність християн, який закінчиться найближчої п’ятниці, 25 січня, в свято Навернення Апостола Павла», – сказав Венедикт XVI, розпочинаючи чергову загальну аудієнцію, яка відбулася 23 січня 2008 в залі ім. Павла VI у Ватикані, звернувши увагу на те, що цими днями члени різних церковних спільнот особливо моляться за дар єдності, єднаючись з Христовою молитвою і докладаючи зусиль, щоб усе людство прийняло Христа як одного Пастиря.

Далі Святіший Отець нав’язав до 100-літнього ювілею проведення Тижнів молитов за єдність, пригадавши, що ця ідея належить англіканському пасторові з США Полеві Ватсону, який згодом прийняв католицизм. Він у 1908 році запропонував проводити восьмиденні моління за єдність, на що відгукнулися Архиєпископ Нью-Йорка та Апостольський Нунцій в США, а в 1916 році ця практика була поширена на всю Католицьку Церкву святої пам’яті Папою Венедиктом XV. Після Другого Ватиканського Собору прагнення єдності ще більше посилилося, і ось тепер Тиждень молитов за єдність став традиційним.

«Я щойно згадував, – вів далі Венедикт XVI, – що темі єдності християн Другий Ватиканський Собор уділив значну увагу, особливо в Декреті про екуменізм (Unitatis redintegratio), в якому, між іншим сильно підкреслюється роль і важливість молитви за єдність». Собор звертає увагу на те, що молитва є в серці екуменізму і саме завдяки духовному екуменізмові, що полягає у святості життя, наверненні та молитвах, пошук єдності в останніх десятиліттях зробив значний поступ. «Моліться неустанно» – такою є тема цьогорічного Тижня молитов за єдність.

Другий Ватиканський Собор звертає увагу також на спільну молитву, яку разом підносять католики і інші християни до єдиного Отця, що в небі, називаючи її ефективним засобом для зростання в єдності, справжнім виявом тих зв’язків, які існують між католиками і іншими Христовими учнями. Венедикт XVI наголосив на тому, що в цьому контексті спільна молитва за єдність не є лише чисто соціологічним вчинком, але – виразом віри, яка об’єднує всіх Христових учнів. Звертаючи увагу на молитву, як на засіб шукання єдності, Другий Ватиканський собор підкреслює той факт, що поєднати усіх християн в єдиній Церкві перевищує людські сили, а тому, визнаючи нашу обмеженість, ми повинні з довірою віддатися в руки Господа Бога. «Глибоким значенням цього Тижня молитов є саме це – міцно спертись на молитву Христа, який у своїй Церкві продовжує молитися, щоб “усі були одно… щоб світ увірував…” (Ів 17,21)», – зазначив Папа.

Сучасний світ терпить з приводу недосяжності Божого обличчя, в той час, коли прагне пізнавати Його. «А як зможуть сьогоднішні люди пізнати це Боже обличчя в обличчі Ісуса Христа, якщо ми, християни, поділені, коли один навчає проти іншого, коли один виступає проти іншого? Лише в єдності можемо дійсно показати світові – який цього потребує – обличчя Бога, обличчя Христа», – мовив Венедикт XVI, додаючи, що сенсом молитви є відкрити наші серця, зробити їх готовими прийняти Христа.

Починаючи від Другого Ватиканського Собору, саме молитва супроводжує і оживляє різні моменти екуменічного діалогу. Католицька Церква розвинула стосунки з різними Церквами і церковними спільнотами Сходу та Заходу. Господь Бог дав можливість, щоб ці зустрічі покращили знання одні одних, допомогли окреслити проблеми, які нас розділяють.

«Дорогі брати і сестри, приймімо запрошення «невтомно молитися», яке св. апостол Павло скеровував до перших християн Солуню, до спільноти, яку він сам заснував», – закликав Папа, пояснюючи, що побачивши у спільноті непорозуміння, Апостол Народів прагнув спонукати вірних бути терпеливими, пильнувати, щоб не віддавати злом за зло, завжди шукаючи добра. Поради, які давав св. Павло солунянам і сьогодні можуть надихати поведінку християн в ділянці екуменічних стосунків. Сьогоднішню загальну аудієнцію Венедикт XVI закінчив побажанням, щоб Пречиста Діва Марія, Мати Церкви, виблагала в свого божественного Сина ласку для Йогу учнів, аби вони жили в мирі у взаємній любові.







All the contents on this site are copyrighted ©.