2008-01-05 13:58:51

Різдвяне послання Вселенського Архиєрея Венедикта XVI


Святий день засяяв для нас:
прийдіть усі поклонитися Господеві;
бо сьогодні ясне світло зійшло на землю
(З літургії Різдва).

Дорогі брати й сестри! «Святий день засяяв для нас». День великої надії: сьогодні народився Спаситель людства! Народження дитини, зазвичай, приносить світло надії тим, які трепетно на неї очікують. Коли Ісус народився у Вифлиємській печері, «велике світло» з’явилося на землі; велика надія ввійшла у серця тих, які Його чекали: «lux magna» («велике світло»), співаємо у літургії, що відправляється у день Різдва. Очевидно, воно не було «великим» згідно з поняттями цього світу, тому що, в першу чергу, його побачили лише Пречиста Діва Марія, св. Йосиф і деякі пастухи, пізніше Царі-Мудреці, старець Симеон, пророчиця Анна: ті, кого Бог наперед вибрав. Однак, у таємничості та тиші цієї святої ночі, засяяло для кожної людини ясне і незахідне світло; у світ прийшла велика надія, що приносить щастя: «Слово стало тілом і ми славу Його бачили» (Ів. 1,14).

«Бог є світлом, – стверджує святий євангелист Іван, – і темряви немає в ньому» (1 Ів. 1,5). У Книзі Буття читаємо, що коли був створений всесвіт, «Земля ж була пуста й порожня та й темрява була над безоднею». «І сказав Бог: "Нехай буде світло!" І настало світло.» (Бт. 1,2-3). Творче Боже Слово є Світлом, джерелом життя. Усе постало через Logos (Слово) і ніщо, що постало, не постало без нього (пор. Ів. 1,3). Ось чому всякі створіння в своїй основі є добрими, і носять на собі відбиток Бога, іскру Його світла. Однак, коли Ісус народився з Діви Марії, саме Світло прийшло на світ: «Бог від Бога, Світло від Світла», визнаємо в «Символі Віри». В Ісусі Бог прийняв те, чим не був, залишаючись тим, ким був: «Всемогутність ввійшла в дитяче тіло, і не була позбавлена управління всесвітом» (пор. св. Августин, Проповідь 184, 1 на Різдво). Той, Хто є творцем людини, став людиною, щоб принести світові мир. Саме тому, у різдвяну ніч ангельські хори співають: «Слава на висотах Богу й на землі мир людям його вподобання» (Лк. 2,14).

«Сьогодні ясне світло зійшло на землю». Світло Христове є носієм миру. Під час нічної різдвяної Літургії євхаристійне богослуження розпочинається саме цим гімном: «Сьогодні справжній мир зійшов на нас із неба» (Антифон входу). Більше того, лише «велике» світло, що з’явилося у Христі, може подарувати людям «справжній» мир: ось чому кожне покоління покликане прийняти Його, прийняти Бога, який у Вифлиємі став одним з нас.

Ось це і є Різдво! Історична подія і таємниця любові, що понад дві тисячі років ставить виклик перед чоловіками та жінками кожної епохи і кожного місця. Це є святий день, в якому сяє «велике світло» Христа, що приносить мир! Очевидно, щоб його розпізнати, його прийняти, потрібна віра, потрібна покора. Покора Пречистої Діви Марії, яка повірила Господньому слову, і першою, схилившись над яслами, поклонилася, Плоду свого лона; покора св. Йосифа, праведного чоловіка, що мав відвагу віри і вибрав бути послушним Богові, замість того, щоб захищати свою репутацію; покору пастухів, вбогих і нікому невідомих пастирів, які прийняли вістку небесного посланця і поспішно прийшли до яскині, у якій знайшли немовля, і, повні здивування, поклонилися Йому, прославляючи Бога (пор. Лк. 2,15-20). Малі, вбогі духом: ось головні дійові особи Різдва, вчора і сьогодні; постійні головні дійові особи Божої історії, невтомні будівничі Його Царства справедливості, любові й миру.

У тиші Вифлиємської ночі народився Ісус і Його прийняли дбайливі руки. А тепер, у цьому нашому Різдві, в якому й далі звучить добра новина Його спасенного народження, хто готовий відкрити Йому двері серця? Чоловіки та жінки нашого часу, також і до нас приходить Христос, щоб принести світло, приходить також і до нас, щоб дарувати нам мир! Але, хто, серед ночі сумнівів і непевності, чуває з пильним і молитовним серцем? Хто чекає на досвітню зорю нового дня з запаленим полум’ям віри? Хто має час слухати Його слово і дозволяє, щоб його огорнув чар Його любові? Так! Його послання миру є для всіх; Він приходить до всіх, щоб віддати Себе Самого, як впевнену надію спасіння.

Нехай же христове світло, що приходить просвітити кожну людську істоту, зможе, нарешті, заясніти і бути утішенням для всіх, хто перебуває в темряві злиднів, несправедливості, війни; тим, яким і досі відмовляється законне прагнення до впевненішого існування, здоров’я, освіти, стабільної праці, повнішої участі в громадському і політичному житті, без жодного пригноблення і перебуваючи під захистом від умов, які принижують людську гідність. Жертвами кривавих збройних конфліктів, тероризму, будь-якого роду насильства, що спричиняють нечувані страждання цілим народам, є, особливо, найбільш вразливі верстви населення – діти, жінки, похилі віком. У той час, коли етнічні, релігійні і політичні напруження, нестабільність, суперництво, протистояння, несправедливості і дискримінаціі, що руйнують внутрішнє життя багатьох країн, загострюються міжнародні стосунки. І у світі постійно зростає кількість мігрантів, біженців, евакуйованих внаслідок частих стихійних лих, які часто є наслідком тривожного порушення рівноваги навколишнього середовища.

У цей день миру думка лине, передовсім, туди, де лунає гуркіт зброї: до страждальних земель Дарфуру, Сомалі та півночі Демократичної Республіки Конго, до кордонів між Ерітреєю та Ефіопією, до всього Близького Сходу, зокрема до Іраку, Лівану, та Святої Землі, до Афганістану, Пакистану і Шрі-Ланки, до Балканського регіону, і до багатьох інших критичних ситуацій, часто, на жаль, забутих. Нехай Дитятко Ісус принесе утішення тим, хто зазнає випробувань і надихне керівників урядів мудрістю і відвагою шукати і знаходити гуманні, справедливі і тривалі розв’язки. На спрагу сенсу і цінностей, яку відчуває сучасний світ, на пошук добробуту і миру, якими позначене життя всього людства, на очікування вбогих Христос, правдивий Бог і правдива Людина, відповідає Своїм Різдвом. Нехай окремі особи і народи не бояться пізнавати і приймати Його: з Ним «ясне світло» осяює горизонти людства; з Ним починається «святий день», який не знає заходу. Нехай це Різдво буде для всіх насправді днем радості, надії і миру!

«Прийдіть усі поклонитися Господеві». З Пречистою Дівою Марією, св. Йосифом, пастухами, Царями-Мудрецями і хорами незліченних покірних шанувальників новонародженого Дитятка, які протягом сторіч прийняли таємницю Різдва, також і ми, брати й сестри з усіх континентів, дозвольмо, щоб світло цього дня поширилося всюди: щоб увійшло в наші серця, освітило і зігріло наші домівки, принесло спокій і надію у наші міста, дало мир світові. Таким є моє побажання вам усім, що мене слухаєте. Побажання, яке стає покірною і довірливою молитвою до Дитятка Ісуса, аби Його світло розвіяло всіляку темряву з вашого життя і наповнило вас любов’ю і миром. Нехай Господь Бог, милосердне обличчя Якого засяяло в Христі, наповнить вас Своїм щастям і вчинить вістунами Його доброти. Радісного вам Різдва!

(Переклад здійснений українською редакцією Радіо Ватикану)







All the contents on this site are copyrighted ©.