2007-12-25 12:51:08

Різдвяне послання Папи Венедикта XVI та Апостольське благословення для Риму та всього світу


Сьогодні, 25 грудня 2007 року, свято Христового Різдва за григоріянським календарем. Різдво у католицькому світі – це прекрасна мозаїка молитов, обрядів, традицій та святкових відзначень. Опівдні за римським часом Вселенський Архиєрей Венедикт XVI, за традицією, з лоджії фасадного боку базиліки святого Петра у Ватикані звернувся із різдвяним посланням до всіх віруючих людей та всіх людей доброї волі світу. Радіо й телебачення рознесли це привітання до 57 країн світу. Потім Святіший Отець звернувся з різдвяним привітанням 63-ма мовами, серед яких також і українською. На площі святого Петра була присутня численна українська громада, вирізняючись синьо-жовтими прапорами. Вони так радісно і гучно вітали Папи, що він зупинився після першого слова, привітав їх жестом і знову розпочав привітання, побажавши: «Веселих Свят з Різдвом Христовим і Новим роком!»

RealAudioMP3


На закінчення Папа уділив Апостольське благословення, яке латинською мовою називається “Urbi et Orbi”, тобто в перекладі «Місту(Римові) і світові».

RealAudioMP3

У перших словах різдвяного послання Венедикт XVI наголосив на тому, що Різдво – це день великої надії: народився Спаситель світу! Народження дитини, звичайно, приносить світло надії всім тим, хто її трепетно очікує. Коли народився Ісус у вифлиємському вертепі, над світом з’явилось «Велике світло»: велика надія наповнила серця тих, що Його очікували.
«Сьогодні сяюче світло зійшло на землю». Христове світло є носієм миру. Але, щоб пізнати Христове світло, - мовив Папа, - потрібно покірності, такої, яку мала Пресвята Богородиця, святий Йосиф, пастухи. Саме убогі духом є дійовими особами Божої історії, вони є невтомними будівничими Царства справедливості, любові й миру.

Ісус народився в тиші вифлиємської ночі і його прийняли дбайливі руки. І тепер, у це наше Різдво, в якому і далі звучить радісна вістка Його спасенного народження, хто готовий відкрити Йому двері серця? – поставив запитання Святіший Отець. Христос приходить, несучи світло, також і чоловікам та жінкам нашої епохи, Він приходить дарувати мир також і нам! Але хто чуває з пильним і молитовним серцем, серед ночі сумнівів та непевностей - далі запитав Папа. – Хто чекає світанку нового дня, тримаючи запаленим вогник віри? Христове послання миру звернене до всіх; кожній людині Він дає Себе Самого, як незаперечну надію спасіння.

«Нехай же Христове світло, що прийшло просвітити кожну людську істоту, нарешті зможе засяяти і дати утішення всім тим, що перебувають в темряві злиднів, несправедливості, війни, яким відмовлено у слушному прагненні до впевненішого існування, здоров’я, освіти, сталого зайняття, повної участі в цивільному та політичному житті», - серед іншого, наголосив Венедикт XVI.

Він також згадав жертви збройних конфліктів і тероризму та насильства усякого роду, етнічні, релігійні та політичні напруження, нестабільність, несправедливості та дискримінації, які приносять стільки страждань у світі. Папа окремо згадав регіони та країни, де не припиняються воєнні дії чи тривають кризові ситуації, як Дарфур, Сомалію, Демократичну Республіку Конго, Ерітрею та Ефіопію, увесь Близький Схід, зокрема Ірак, Ліван, Святу Землю, Афганістан, Пакистан, Шрі Ланку, регіон Балканів та інші, часто забуті регіони. «Нехай Дитятко Ісус принесе утішення усім, хто зазнає випробувань, - сказав Святіший Отець, - нехай наповнить керівників урядів мудрістю та відвагою шукати й знаходити гуманні, справедливі і тривкі розв’язки. Нехай це Різдво буде дійсно для усіх днем радості, миру й надії!

Святіший Отець побажав, щоб Христове світло увійшло в кожне людське серце, просвітило і зігріло кожен дім, принесло мир і надію в наші міста, дало мир світові, щоб Господь наповнив кожного із нас Своїм щастям, вчиняючи посланцями Його доброти.








All the contents on this site are copyrighted ©.