2007-10-21 12:45:15

Папа в Неаполі: Проповідь під час Служби Божої


Розпочинаючи проповідь, Венедикт XVI зазначив, що з великою радістю прийняв запрошення відвідати це історичне місто, а далі привітався з учасниками цього урочистого богослужіння, як з тими, які, незважаючи на холодну дощову погоду зібралися на площі, так і з тими, хто зібрався біля радіо- і телеприймачів, зокрема хворих та похилих віком.

Роздумуючи на прочитаними текстами Святого Письма, зокрема над уривком з Євангелії від св. Луки, у якому Христос розповів притчу про бідну вдову, яка своєю наполегливістю домоглася справедливості від нечесного судді, Венедикт XVI наголосив на необхідності постійної наполегливої молитви. Нав’язавши до соціальних проблем міста, Папа зазначив, що силою, яка тихо, без галасу змінює світ і його перетворює у Боже Царство, є віра, а молитва є висловом віри. «Перед важкою і складною соціальною дійсністю, якою, напевне, є також і ваша, потрібно посилити надію, яка ґрунтується на вірі і виражається через невтомну молитву», – наголосив Святіший Отець, звертаючи увагу на те, що молитва підтримує палаючим смолоскип віри.

Образами із Святого Письма, які надихають нас на визнання віри, є постать пророка Мойсея і приклад вбогої вдови. Ця жінка представляє собою «малих цього світу», відкинених, але також численних простих і щирих людей, які зазнають утисків, почуваються безсилими перед життєвими труднощами, і їм загрожує спокуса знеохоти. Для таких Ісус повторяє, що потрібно, за прикладом цієї вдови, наполегливо домагатися бути вислуханими. Віра запевняє нас в тому, що Бог вислуховує наші молитви, навіть якщо повсякденний досвід намагається зруйнувати цю певність. Але перед жахливими фактами насильства потрібно визнати, що Бог не може змінити стан речей без нашого навернення. Християнська молитва не є виразом розпачі, але силою надії, сильної віри у всемогутність Бога, який є Любов’ю і ніколи нас не залишить.

Нав’язавши до читання з Книги Виходу, в якому розповідається про битву ізраїльтян з амалекитянами, Святіший Отець звернув увагу на те, що у цій битві вирішальною була молитва, скріплена вірою в правдивого Бога. «Бог був із своїм народом, хотів його перемоги, але обумовив це Своє втручання піднесеними руками Мойсея. Здається неймовірним, але це саме так: Бог потребує піднесених рук Свого слуги!», – сказав Папа, порівнявши піднесені руки Мойсея до рук Христа, простягнутих на хресті і пробитих цвяхами, якими Спаситель переміг вирішальну битву з пекельним ворогом. «Його битва, Його руки, піднесені до Отця і простягнуті над світом, вимагають інших рук, інших сердець, які жертвують себе, у Його любові, аж до кінця світу!»

Венедикт XVI звернув увагу на те, що в Неаполі не бракує здорової енергії, не бракує добрих людей. Але, водночас, для багатьох людей життя не є легким, поширена бідність, безробіття, погані житлові умови і брак перспективи на майбутнє. Існує також сумне явище насильства, і не йдеться лише про злочини мафії, але й про те, що насильство, на жаль, проникає в склад думок, особливо загрожуючи молоді, яка зростає в середовищі, в якому поширене беззаконня. Тому дуже важливим є посилити зусилля, спрямовані на те, щоб запобігати цьому, зокрема допомагаючи молоді відповідно проводити вільний час. «Необхідне втручання, яке включає всіх у боротьбу проти будь-якої форми насильства, починаючи від формування свідомості і змінюючи ментальність, звички і щоденну поведінку», – закликав Папа, запрошуючи до цього кожну людину доброї волі, звернувши увагу на те, що саме цими днями у Неаполі відбувається зустріч провідників світових релігій під гаслом „Релігії й культури: діалог задля світу без насилля”.

«Дорогі брати й сестри, – вів далі Святіший Отець, – люблений нами Папа Іван Павло ІІ вперше відвідав Неаполь у 1979 році: це була, як і сьогодні, неділя 21 жовтня! Другий раз він приїхав сюди у 1990 році: це був візит, який сприяв відродженню надії. Місією Церкви є постійно підживлювати віру та надію християнського народу. Це ревно виконує також і ваш Архиєпископ, який нещодавно написав Пастирський лист під промовистим заголовком: «Кров та надія». Так, справжня надія зроджується лише із Христової крові, і з тієї, яку пролито за Нього. Є кров, яка є знаком смерті, але є також кров, яка виражає любов і життя: кров Ісуса і мучеників, як і вашого улюбленого покровителя святого Януарія, є джерелом нового життя». Закінчуючи свою проповідь, Венедикт XVI процитував слова з вищезгаданого листа: «Зерно надії, можливо, є найменшим, але може дати життя пишному дереву і принести численні плоди». Папа зазначив, що в Неаполі таке зерно є і воно діє, не зважаючи на проблеми і труднощі. «Просімо Господа, щоб виростив у християнській спільноті справжню віру і міцну надію, які здатні ефективно протиставитися насильству та знеохоті» – закінчив Венедикт XVI, віддаючи місто під покров Пречистої Діви Марії та його святим покровителям.







All the contents on this site are copyrighted ©.