2007-09-30 16:12:59

Молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктом XVI у Кастель Ґандольфо


RealAudioMP3 Сьогодні, 30 вересня, перед Папською резиденцією у Кастель Ґандольфо, зібрались чисельні вірні, щоб проказати із Святішим Отцем Венедиктом ХVІ молитву «Ангел Господній», як також послухати його недільне повчання та отримати від нього Апостольське благословення.

У своїх роздумах Вселенський Архиєрей зупинився над євангельським уривком з Євангелії від Святого Луки, над притчею про багатого чоловіка та убогого Лазаря. Підкреслюючи, що багач із Євангелія є прикладом негідного вживання багатств, що він уособлює тих людей, які використовують багатство для осягнення дедалі більшої розкоші, при цьому думаючи лишень про себе, керуючись лише особистими інтересами та егоїзмом. Натомість, убогий Лазар представляє людей, якими піклується лише Господь Бог. Папа зазначив, що на відміну від багача, бідний має ім’я Лазар, що є скороченням від імені Елеазар, яке означає «Бог йому допомагає». «Хто є усіма забутий, того Бог не забуває; хто нічого не вартий в людських очах, є цінним в очах Господніх », – наголосив Святіший Отець.

Ця притча показує нам, що можемо покладатись на Божу справедливість і що після смерті людина отримає свою нагороду, згідно з життєвими вчинками. Лазар був прийнятий на лоно Авраама, тобто у вічне блаженство, а багач, навпаки, потрапляє у місце вічної муки, звідки нема переходу до Небесного Царства, бо саме на це він заслужив своїм життям,


Вселенський Архиєрей пригадав, що Папа Павло VІ у своїй енцикліці «Popolorum progressio», пише про боротьбу проти голоду, закликаючи до будування суспільства, у якому кожна особа могла б жити життям справді гідним людини, де би бідний Лазар міг сісти до столу поряд із багатим. Енцикліка пригадує, що дуже часто причини людської нужди викликані поневоленням з боку інших людей, як також, природними явищами, над якими людина не здатна панувати. Папа згадав про африканські країни, які нещодавно зазнали значної шкоди від повені, наголошуючи, що не можна не пригадати й інші регіони нашої планети, які страждають не лише від природних катаклізмів, але й від конфліктів за політичну та економічну владу.

Святіший Отець наголосив на тому, що не можемо стверджувати, що не знаємо якою дорогою ми повинні прямувати: маємо Божий Закон і Пророків, як навчає Христос у Євангелії, і якщо ми їх не слухаємо, то нам не допоможе навіть якщо померлі встануть і нас перестерігатимуть. Нехай Пречиста Діва Марія нам допомагає використовувати теперішній час, щоб слухати і виконувати Божі слова, щоб ми ставали дедалі уважнішими до наших братів у потребі, закінчив своє недільне слово Папа Венедикт ХVІ.







All the contents on this site are copyrighted ©.